2017-01-20 10:12

EDITORIAL


Cum îl scoatem pe Iliescu din politică?

 |  21:00

De mai bine de 20 de ani apare din când în când discuţia despre lustraţie. De fapt, discuţia reală a fost îndepărtarea lui Ion Iliescu din viaţa politică de după 1989. Îndepărtarea lui Ion Iliescu în calitatea lui de chintesenţă a celor care au pus mâna pe Putere după 22 decembrie 1989 – aşa-numitul „eşalon 2” din structurile fostului Partid Comunist Român şi ale fostei Securităţi. Momentul-cheie decembrie 1989 a fost pierdut pentru lustraţie, iar Ion Iliescu şi „eşalonul 2” au ieşit bine mersi din zaveră, ba chiar s-au transfigurat în băieţi buni. După care s-au îmbogăţit, au devenit capitalişti de cumetrie şi politicieni de bairam.

Toate discuţiile despre lustraţie s-au purtat după aceeaşi schemă de joc: iniţiativă a societăţii civile, preluare pe genunchi la un partid parlamentar, şut pe lângă. În 2010 s-a reuşit cu greu să se marcheze, doar că reuşita a fost invalidată de Curtea Constituţională. Din 2010 şi până acum, Legea lustraţiei nu a mai revenit în discuţia publică. De curând, Noua Republică a venit cu ideea că eventuala lustraţie să se refere şi la anii 1990-1996 - perioada în care Iliescu a împărăţit cum a vrut. Doar că nu aşa îl scoţi pe Iliescu din politică - şi mai ales, nu aşa sunt eliminate toxinele lăsate de el în societate.

Într-adevăr, lustraţia ar fi fost ceva folositor în 1990. Nici în 1996 nu ar fi fost târziu să apară Legea lustraţiei. Dar în 2012 deja afacerile şi politica au fost preluate de copiii şi nepoţii eşalonului 2. Iar Iliescu este la fel de viu şi de activ în politică. Doar procuratura şi tribunalele îi mai pot extirpa pe fiii şi nepoţeii Bunicuţei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-03

TAGURI: Lustratie, ion_iliescu, partidul comunist roman, securitate, noua republicaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

PERSEVERENT.
24 Feb 2012

Liderii politici se nasc, nu se fabrica. Pot fi lustrati, interzisi, inchisi, daca sunt recunoscti de public, n-ai ce sa le faci. In Romania, dupa revolutie, au existat doar doi lideri adevarati, naturali: Ion Iliescu si Traian Basescu. Amandoi crescuti si formati in sistemul comunist. Pentru romani n-a contat acest lucru, i-a votat si i-a urmat. Votul democratic i-a consacrat pe cei doi. Mai sunt si alti politicieni buni, care s-au format din mers, la locul de munca. Nici unul dintre ei nu a avut magnetismul electoral al lui Iliescu si Basescu. Ca ne place sau nu, asta-i starea de fapt. Vorba cuiva, Iliescu conduce si din debara.
SILE
24 Feb 2012

Cind eram student, am vazut un film sovietic(sic!) de desene animate Vulpea arhitect. Un satean a facut imprudenta sa-i comande unui vulpoi proiectarea si constructia unui cotet de gaini. Pina la urma a trebuit sa cheme un vinator sa impuste vulpoiul. Nu mai tin minte finalul dar cred ca a trebuit sa demoleze si cotetul. Acu' nu sustin ca trebuie sa ne apucam sa-l impuscam pe Iliescu cum a facut el cu Ceausescu dar putem totus demoola cotetul legislativ cu care am fost procopsiti si construi un edificiu clar si coerent.Si primul loc unde trebuie sa operam e constitutia( gaunoasa schweizer mai mult gaura decit brinza). Dupa felul in care se ciciie politicienii nu va fi lucru usor dar nici imposibil O zi buna !
SPECTATOR
24 Feb 2012

Tocmai ura fata de Iliescu arata cat de puternic este Iliescu! A facut rau? Toti fac si au facut rau! Cu exceptia lui Coposu! Problema este cum il scoatem pe un anume Damian din suficienta lui mediocritate!
VALERIU
24 Feb 2012

Jalnic ziar ,iar acest domn Damian este mediocru in analiza sa. Daca nu ar fi banii rusilor ( Gorbaciov v-a botezat ca ziar) cred ca someri ar trebui sa fiti Rusii de la Puterea ar trebui sa se gandeasca ce rol a avut URSS in 89 , iar noi ca popor sa analizam cum ar fi evoluat Romania (daca ar fi evoluat) fara ei rusii.
UN PENSIONAR
24 Feb 2012

ARTICOLUL este bun dar eu as pune alt titlu CIND SCAPAM de ILIESCU ?aceasta intrebare si o pun multi romani cred ca de aceasta cucuvea kgb ista nu scapam ILIESCU este un blestem pe capul nostru care vine dupa lichidarea celor doi patrioti ANTONESCU si CEAUSESCU din ordinul rusilor care vor sa dezbine ROMANIA ARDEALUL la unguri MOLDOVA la rusi BANATUL la sirbi si DOBROGEA la bulgari dictatorul CEAUSEASCU a fost patriot si i a urit pe rusi ILIESCU este omul rusilor si tradator de tara
MARKOS
25 Feb 2012

ah acum ineleg cine-i prostanacul "GD" de la articolul cu luzaroiul. Ba somerika, cand apari in 2000 de exemplare, dinc are 1000 vin retur, numai jurnalist nu esti
OBSERV
25 Feb 2012

@GD Scrii si tu asa ca pe un blog personal, fara nicio responsabilitate !
SHOPARLITZALIBERA
25 Feb 2012

Am si eu cateva precizari 1-Iliescu nu "a pus mana pe putere" in 1989 ci a fost adus la putere la ordin impreuna cu "esalonul2" de "agenturili" care l-au mazilit pe Ceausescu 2-"esalonul2" si acum este la putere dar si-a pus pijama portocalie in loc de scufita rosie Asa ca si concluzie as spune ca Romania are o mare problema-capitala ei nu a fost si nu este pe teritoriul Romaniei;;;;;;conducerea se face din afara Amintiti-va de discursul lui Basescu de dupa victoria din 2004 in fata lui Nastase "Eu spre deosebire de Nastase care avea 300de licurici am doi licurici mai mari la care ... .... (nereproductibil)" Sa auzim numai de bine
TICU
26 Feb 2012

Ion Iliescu, spre deosebire de majoritatea celorlalți, s-a născut politician și politician va sfârși. De aceea răspunsul la întrebarea damianiană este: numai cu picioarele înainte.

Adauga un comentariu

Random image