2018-12-11 16:48


De ce-am plecat, de ce-aş mai fi rămas

 |  20:27
Gilda Popa

De la 11.000 de metri altitudine, visul american pare lung, monoton şi lipsit de relief. Mai ales dacă eşti fumător, vii din România şi ai schimbat la Londra. Din cărţi şi din hărţile turistice ştii că visul american nu este nicăieri mai acasă decât în Florida, cel mai însorit stat din SUA. Şi cel mai periculos, după hărţile FBI. O uriaşă deltă mlăştinoasă, cunoscută mai ales pentru aligatorii paşnici, dornici să pozeze pentru turişti şi pentru interlopii ospitalieri, nerăbdători să-ţi facă o intrare triumfală în peisaj, cu salve de foc, în suburbiile pe care le patronează. Visul capătă contururi mai clare spre aterizare: dincolo de peisajele sălbatice, limbile de pământ cucerite de civilizaţie au geometrii precise, organizate în module aproape identice. Acolo, în cartierele rezidenţiale construite inevitabil în jurul unor lacuri feerice, oamenii îşi trăiesc visul american, mai mare sau mai mic, în funcţie de buget.

Prima imersiune în casa de vis din cartierul de vis echivalează, probabil, cu şocul pe care îl are un chirurg dintr-o secţie de urgenţă când primeşte în sala de operaţie un android. Iarba tunsă perfect, ca freza lui Brad Pitt la decernarea Premiilor Oscar, aleile desenate impecabil, lacul de manual de geometrie: limpede şi oval, fără o fisură care să agaţe, măcar o secundă, privirea: toate astea te pot arunca într-un episod acut de claustrofobie. M-am uitat, îndelung, după un ecran, ca acela din „Hunger Games”, de unde să aflu ce pericol au ascuns cei care butonează această lume virtuală, poate chiar sub banca de unde contemplam apusul perfect de soare.

Al doilea şoc cultural: vizita la Universal Studios Orlando, celebrele parcuri de distracţii care atrag anual peste 10 milioane de turişti, care cheltuiesc, tot anual, zeci de miliarde de dolari. Butaforia capătă dimensiuni megalomanice în aceste gigantice fabrici de basme pentru adulţi şi copii. Piesa de rezistenţă este castelul Hogwarts, şcoala de magie din lumea lui Harry Potter, o reproducere din plastic, la scară,  a unui mix de castele europene medievale care au  inspirat „arhitecţii” de la Hollywood.

Al treilea şoc cultural: celebra South Beach din Miami. Mamaia, au comentat amicii constănţeni la pozele de pe Facebook. Mamaia, cu ceva mai mulţi palmieri şi cu mult mai mulţi homeless pe cap de  turist, le-am răspuns de la faţa locului.

Însă butaforia există atâta vreme cât plăteşti intrarea. La celălalt capăt al lumii pentru turişti, mi-a povestit un poliţist în autogara din Fort Lauderdale, sunt distopiile suburbiilor. Acolo visul american se injectează direct în venă sau se trage pe nas. Ale sistemului de sănătate. O singură vizită la Urgenţă costă, în cel mai fericit caz, sub 10.000 de dolari. Ale cărţii de credit. Acea carte de credit pentru care, încă, data scadenţei nu a ajuns  în America. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-13

TAGURI: visul, american, florida, sistem, de, sanatate, orlando, studious, miami, south, beach
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...