2019-01-16 20:38


De la bidoane la pahare. Mică istorie a şpăgii

 |  18:52
Roland Cătălin Pena

Ce-i mână pe tot felul de politruci de mâna a doua să-şi dorească funcţii de execuţie la nivel guvernamental, ştiind că pot intra oricând pe mâna procurorilor, apoi la puşcărie? Mă tot întreb, de când, de la Macovei încoace, Parchetele trimit în instanţe primari, secretari de stat, şefi de instituţii deconcentrate, de agenţii guvernamentale etc. Răspunsul simplu ar fi că îi impinge lăcomia, dorinţa de a parveni şi, nu în ultimul rând, multă prostie.

Pe vremea guvernării Năstase, unde actualul premier Victor Ponta şi-a făcut ucenicia, ăştia erau intitulaţi “bidoane”. Ei încasau şpăgile, cotele parte, atenţiile. Acum aud că băieţii au evoluat la “principii”. “Principiul paharului”, aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Adică toţi învârtiţii varsă la un şef, care, după ce strânge de la un million de euroi în sus, împarte cu ei. Normal, capo di tutti capi îşi ia partea leului. “Bidonul” era ăla micu care strângea şi dădea mai sus, oprindu-şi pentru el ce i se permitea. Să nu mai zică gurile rele că nu evoluăm ca naţie, fie şi prin reprezentanţii noştri. Aleşi democratic, cică.

Gândurile astea mi-au venit după ce Guvernul USL a sesizat DNA cu cazul Lucian Duţă-CNAS. S-ar putea să fie vorba doar de arătarea pisicii, după ce Duţă a pus pe jar actualii guvernanţi prin numirea sa, de către Cotroceni, în Consiliul de Administraţie al Casei. Un semnal că ar fi bine să-şi vadă de viaţa lui.

Chiar daca e aşa, sunt exemple care întăresc regula “maurilor” lăsaţi la mâna procurorilor, după ce-şi fac datoria. Dacă îi pune Necuratul să dea din casă o păţesc şi mai rău. Hai să ne gândim doar la şefii ISC, Jianu şi Grăjdan, ori la cei ai ADS, sau primarii de la Craiova, Vâlcea… La nişte secretari de stat, nişte consilieri, unul al lui Miki Şpagă, de exemplu…

Revin de unde am plecat. De ce nu se învaţă „bidoanele” şi „paharele” odată minte? Li s-o trage de la bacalaureat?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16

TAGURI: Bacalaureat, spaga, ponta, puscarie, cnas, duta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NELU MODRINGA
14 Iul 2013

,,.......Cind vedem cum toti aceia care vorbe mari arunca/ Numai banul il viseaza si cistigul fara munca...." M. Eminescu , Scrisoarea III
Random imageUltimele stiri

loading...