2019-01-20 00:56


De 11 ani fără Ion Raţiu

 |  20:11
De 11 ani fără Ion Raţiu

În tembela logică a lui ce-ar fi fost dacă, ar fi nepotrivit să ne închipuim cum ar fiarătat azi România dacă la alegerile din 20 mai 1990 Ion Iliescu nu ar fi luat85,07%, iar Ion Raţiu – 4,29%. Ci invers. Nu. Ion Raţiu spunea încă din 17 mai1990 ce se va întâmpla dacă el nu va câştiga alegerile prezidenţiale de peste 3zile:

Este foarte uşor: toată viaţa mea am luptatpentru democraţie. Am plecat din ţară când eram tânăr, m-am opus totalitarilorde dreapta şi pe urmă m-am opus totalitarilor de stânga. (...) În momentul încare eu nu voi fi ales, mă voi concentra să aduc tot ce am acumulat eu înaceşti ani de exil, toate cunoştinţele mele, tot ce am scris (...) şi voi luptaca să aduc elementul esenţial al democraţiei, care nu este jocul numerelor, alcifrelor, cine are majoritatea, cine dintre noi trei de astăzi are cel mai marenumăr de voturi. Nu asta e democraţie. Democraţia însemnează o înţelegere căomul este în centrul societăţii şi că toate instituţiile se învârt în jurullui. Democraţia înseamnă că-l asculţi pe om şi pe urmă îi respingi punctul devedere. Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voilupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acordcu mine. Dacă eşti în stare să faci treaba asta, atunci am început să învăţămce însemnează democraţia. Şi rostul meu în momentul în care nu voi fi ales vafi să aduc democraţia în ţara asta pe cât mă ajută pe mine puterile mele”.

Şi exact asta a făcut. În ciuda tuturor împotrivirilor:ale minerilor care i-au devalizat casa, ale ţărăniştilor care şi-au bătut jocde el negăsindu-l potrivit pentru nici o funcţie publică în momentul veniriilor la putere, ale lui Emil Constantinescu, care l-a urât fără încetare. Cu câtevazile înainte de a muri, pe 17 ianuarie 2000, Ion Raţiu scria felicităriprietenilor şi cunoscuţilor săi cu următorul mesaj: „Cred că pot să spun cu toată tăria că mă consider un omfericit pentru că am avut norocul să trăiesc destul pentru a vedea istoriareintrând în matcă şi că mi s-a acordat cea mai mare demnitate, aceea de a-misluji ţara. Pe lângă asta, toate celelalte neplăceri,înfrângeri, dezamăgiri, le consider bâlbâieli ale unei lumi pe cale deprimenire. O lume pe cale să-şi vindece rănile şi să-şi construiască sau să-şireconstruiască o morală. Optimismul meu robust mă face să cred astfel. Lasfârşit de decembrie '99, vă invit să credeţi în fericire".

La alegerile prezidenţiale din 20 mai 1990, sloganul candidatuluiPNŢCD Ion Raţiu a fost „Omul în care puteţi avea încredere”. Da, Ion Raţiu afost omul în care aţi fi putut avea încredere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NIC
18 Ian 2011

Ion Ratiu a fost fara indoiala un om cu exercitiul democratiei. Din pacate a fost si naiv sau poate doar idealist in ceea ce priveste Romania. Cat priveste citatul pe care il dai el nu apartine lui Ion Ratiu. El a citat la randul sau un important om politic englez. Te las pe tine ca ziarist cu greutate sa afli cineeste acest om politic si sa-ti corectezi articolul.
Random imageUltimele stiri

loading...