2017-01-23 08:47


De ce îi plac preşedintelui arestările?

 |  19:15
De ce îi plac preşedintelui arestările?

N-aş vrea să intrăm acum într-o discuţie poate preatehnică despre dreptul preşedintelui României de a propune texte de lege, fieele şi constituţionale. Să aşteptăm şi să vedem ce ne spun pe această temăjudecătorii Curţii Constituţionale, care sper că au judecat pe fond, dar şi peformă propunerea de modificare a Constituţiei României trimisă de preşedinteleBăsescu spre avizare.

Altceva aş vrea să remarcăm împreună. Şi anume că preşedinteluiTraian Băsescu îi plac mult arestările. Desigur, nu cele efectuate de domnia sasau cele dispuse ca urmare a telefoanelor domniei sale. Ar fi urât din parteanoastră să gândim în acest fel.

Nu, preşedintelui Traian Băsescu îi plac mult arestărileefectuate de procurori. Ceea ce - trebuie să fiţi de acord cu mine - e destulde pervers. Pentru că din 2003 încoace arestările nu se mai fac în România de cătreprocurori, ci ele sunt dispuse de judecători, ca urmare a propunerii făcute deprocurori. România a pierdut prea multe procese la CEDO din cauza acestei îndeletniciride sorginte comunistă a procurorilor, astfel că în 2003, în mandatul neocomunistuluiIliescu, a fost modificată Constituţia. Opt ani mai târziu, „democratul” Băsescune propune o întoarcere în timpuri fertile dictaturilor. Cu următorul text: “Urmărirea,percheziţia, reţinerea, arestarea sau trimiterea în judecată penală aparlamentarilor, pentru fapte care nu au legatură cu voturile sau cu opiniilepolitice exprimate în exercitarea mandatului se pot face numai de cătreParchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”. Adică, procuroriipot aresta din nou.

Curtea Constituţională a decis vineri (motivarea încăn-a fost redactată) că “modificarea alin.(2) şi abrogarea alin.(3) ale Art.72 dinConstituţie sunt neconstituţionale, deoarece au ca efect suprimarea unui dreptfundamental al persoanei care ocupă o demnitate public”. Avizul CCR nu este decâtconsultativ şi este greu de gândit că majoritatea actualului Parlament sau aoricărui alt Parlament ar putea accepta o astfel de propunere.

Rămâne însă o întrebare: De ce îi plac lui Traian Băsescuatât de mult arestările?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image