2017-01-25 01:26


De la agramaţii politici nu poţi cere mai mult bun-simţ faţă de Eminescu şi valoare

 |  20:04
De la agramaţii politici nu poţi cere mai mult bun-simţ faţă de Eminescu şi valoare

De când mă ştiu, luna ianuarie, ca denumire şitemporalitate, nu a existat pentru mine şi pentru generaţia mea. Întotdeauna,începutul de an a însemnat „luna lui Eminescu şi a lui Cuza”. Nu spun astadintr-un sentiment de infatuare puerilă, ca să arăt cititorilor cât de cultivatşi deştept sunt, dar aşa am învăţat de la dascălii generaţiei mele, pe timpulunei şcoli universitare pe care acum mulţi o hulesc. Şi am să dau câteva nume in memoriam, cu tot respectul cuvenit:Alexandru Piru, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Ioan Alexandru, Dumitru Petrescu,George Muntean, George Gană. Au revenit aceste amintiri dintr-un simplu motiv:am trăit o nouă aniversare a zilei Luceafărului. În afară de câteva cuvinteprezidenţiale şi de faptul că ziua naşterii poetului, 15 ianuarie, a fostdecretată Ziua Culturii Naţionale, în rest, politicienii zilelor noastre şi-auvăzut de treburile lor mărunte, iar şeful educaţiei naţionale a găsit decuviinţă, ca în zi de mare aniversare, să adune rectorii şi să le bage minţileîn cap. Ne aşteptam ca întreaga clasă politică să participe la acţiuniculturale de marcă, posturile de televiziune să renunţe, măcar pentru o zi, laemisiuni cu femei pe jumătate îmbrăcate, ca elevii şi studenţii să aibăîntâlniri cu personalităţi ale culturii româneşti şi de la care să afle, maimult decât îi cultivă manualul şi internetul, în ce constă universalitateaeminesciană şi, prin ea, identitatea poporului din care fac parte. Nimic dintoate astea! Nu e deontologic să pui întrebări retorice, totuşi, mărturisesc,m-am întrebat, sau cel puţin am căutat o explicaţie: oare care este cauza? Totde la Eminescu am primit răspunsul, dintr-un articol publicat în „Timpul”, V,nr. 150, din 8 iulie 1880.

„Arta atât de răspândită a înşirării negramaticale devorbe pe hârtie deschide celui ce-o posedă toate căile de înaintare în viaţapublică, începând de la scriitorul sătesc şi sfârşind cu consilierii tronului.Astfel, activitatea intelectuală a generaţiei actuale pare a se mistui însingura direcţie a câştigului fără muncă pe acele mii de cărări ale influenţeimorale pe care le deschide atotputernicia demagogică, în socoteală însă şi cupaguba poporului. O imensă plebe de aspiranţi la funcţiuni, iată ce a scos lalumină învăţământul democratic.” Fără comentarii!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
17 Ian 2011

Cred totus ca destui romani au o relatie normala cu Eminescu si opera lui. N-ar fi rau sa-i depistati si scoateti in fata. Nu mai scoateti in fata toate muhaielele. Imi cer scuze pentru termen insa uneori trebuie folosit.O zi buna !
Random image