2016-12-08 18:11

EDITORIAL


Democraţia cenzurii de catifea

 |  21:00

Scriam nu cu mult timp în urmă că SUA vor schimba internetul, zona unde informaţiile se împrăştie rapid şi pot da naştere unor evenimente precum revoltele din ţările arabe şi mişcarea „Ocupaţi Wall Street” din SUA. Internetul a ajuns un fel de „putere a tuturor” în secolul 21 şi, implicit, un nou teritoriu pentru serviciile secrete. Reacţiunea guvernelor era previzibilă.

Tonul a fost dat de americani. Departamentul Securitate Internă al SUA monitorizează periodic zeci de site-uri de socializare, inclusiv Facebook, dar şi site-uri de ştiri, forumuri, bloguri etc. Scopul monitorizării este de a „colecta informaţii folosite pentru prevenirea unor situaţii periculoase şi de stabilire a unui tablou de operare comun” şi de a ajuta agenţiile de informaţii şi pentru situaţii de urgenţă să gestioneze răspunsurile guvernului la diferite evenimente. O astfel de acţiune reprezintă doar o mică parte din ceea ce va înseamna supravegherea şi influenţarea evenimentelor pe internet.

La care se adaugă SOPA, aşa-numita lege antipiraterie care este astăzi ţinta atacurilor din partea mediului virtual. Potrivit criticilor, legea nu ar avea nimic de-a face cu pirateria sau cu furtul drepturilor de autor, ci cu un efort formal de a imita sistemul comunist din China impunând cenzura pe internet. Acuzaţiile au fost declanşate după declaraţia unui senator, conform căreia proiectul de lege are intenţia de a imita sistemul comunist chinez ca poliţie pe internet, admiţând astfel că legislaţia a avut mai mult de-a face cu simpla protejare a infrastructurii SUA.

Cu alte cuvinte, guvernul SUA şi-a dorit să aibă capacitatea de a prelua controlul asupra internetului. Unii spun că următorul pas va fi introducerea „actului de indentitate virtual”. Va deveni asta o realitate?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-25

TAGURI: internet, cenzura, SOPA, SUA, monitorizare, identitate, controlComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GEORGE
20 Ian 2012

"SARPELE NU E ODIOS CA MUSCA ,CI PENTRU CA SE ASCUNDE PENTRU CA SA MUSTE!"....CATE I.D-URI AR MAI PUTEA FOLOSI CEI CAREA POSTEAZA FLUVIU...SI CARE SUNT HAITASII LUI TRAIAN BASESCU

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Peste 3000 de români, înșelați la plățile pe internet De începutul anului peste 3.000 de români s-au plâns că au fost înșelați sau au pierdut sume... 30 Noi 2016 | (0)
Cristina Grama: Moda se schimba, dar stilul ramane puternic si autentic „Evolutie & Identitate”, cea mai recenta colectie de coafuri a Cristinei Grama a reprezentat o... 07 Dec 2016 | (0)