2017-01-19 17:34

EDITORIAL


Despre naţionalismul macho

 |  21:00

Este criză, valorile sunt în schimbare şi excepţionalismul este în declin.Factorii economici, politici şi militari care au contribuit la hegemonia unor state, acum produc şi declinul lor. Nimeni nu mai poate vinde o reţetă a binelui.

Recent, am parcurs un sondaj al unui centru american de studii care a evaluat valorile americanilor şi vest-europenilor. Valorile americane diferă de cele ale vest-europenilor în multe puncte esenţiale. Cel mai notabil, americanii sunt mai individualişti şi mai puţin susţinători ai unei plase de siguranţă decât populaţia din Marea Britanie, Franţa sau Germania. De asemenea, americanii sunt considerabil mai religioşi decât vest-europenii şi sunt mult mai conservatori cu privire la homosexualitate. Americanii sunt mai înclinaţi decât vest-europenii să spună că uneori este necesară folosirea forţei militare pentru a menţine ordinea în lume. Şi americanii sunt mai puţin înclinaţi decât vest-europenii, cu excepţia francezilor, să ajute alte naţiuni.Cu toate acestea, americanii se apropie de europeni într-o privinţă. Astăzi, doar aproximativ jumătate dintre americani mai cred că cultura lor este superioară altora, comparativ cu anul 2002, când şase din zece americani considerau asta. Tinerii americani nu mai văd oportună atitudinea excepţionalistă. Aproximativ 49% dintre americani şi 47% dintre germani sunt de acord cu afirmaţia, „oamenii noştri nu sunt perfecţi, dar cultura noastră este superioară altora”.

Naţionalismul hegemonic începe să apună. „Noi suntem în poziţia de a impune modul nostru de viaţă” nu mai poate fi un model sustenabil, deşi unii încă refuză calea căderii elegante.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-16

TAGURI: nationalism, machoComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image