2019-03-24 03:00


Din criză în criză

 |  19:34
Eduard Ivaşcu

Crize multiple au prins din nou din urmă Europa, iar Bruxelles-ul este tot în pană de soluţii. Valul de migranţi din Orientul Mijlociu, ameninţarea unei noi crize economice mondiale, creşterea explozivă a populismului în ţările membre, pachetul de negociere pentru evitarea Brexit sau chestiunea haosului cronic din Grecia, sunt doar câteva dintre “bătăile de cap” cu care se vor confrunta liderii europeni la summit-ul din 18-19 februarie.

La toate acestea se adaugă şi o gravă criză de imagine a instituţiilor europene, întărită de previziunile sumbre ale unor nume grele precum Kaplan, Soros şi alţi guru ai gândirii şi afacerilor mondiale care cântă prohodul Uniunii Europene.

Nu este pentru prima dată când UE se confruntă cu mai multe crize simultan, iar ideea că dificultăţile de acum îi vor aduce sfârşitul este probabil exagerată, însă lipsa de soluţii şi  ineficienţa care se manifestă la Bruxelles sunt o realitate. Cel mai recent exemplu, criza refugiaţilor.

Lipsa de viziune şi măsurile contradictorii luate de UE în această chestiune au agravat o situaţie şi aşa dramatică, punând în pericol vieţile migranţilor şi împărţind în tabere antagonice statele membre. Drept urmare, gardurile de sârmă ghimpată s-au înmulţit la graniţele interne, iar acordul Schengen - zona de liberă circulaţie care defineşte practic ideea europeană -, este în practică suspendat.

După ce a încercat să cumpere colaborarea Turciei cu 3 miliarde de euro, în urma unei târguieli ca la uşa cortului cu preşedintele Erdogan, Bruxelles-ul constată acum că Ankara nu este capabilă să oprească fluxul de migranţi, mai ales în contextul actual, în care ofensiva armatei lui Assad asupra oraşului Alep generează un nou exod.

Ultimele date arată că în Turcia se află în acest moment peste 2,6 milioane de refugiaţi, majoritatea având ca ţintă finală Uniunea Europeană. Prin comparaţie, numărul de migranţi ajunşi deja pe teritoriul Uniunii este infim. Efectul însă a fost maxim. Populismul a explodat în majoritatea statelor membre, iar panica la nivelul instituţiilor europene paralizează deocamdată orice gândire raţională.

Altfel, cei de la Bruxelles şi-ar fi dat deja seama că nu poţi să-i ceri Turciei, pe de o parte, să păstreze deschisă graniţa cu Siria pentru a-i salva pe cei care fug de război, iar pe de altă parte să blocheze la graniţă “scurgerea” refugiaţilor spre UE, ţinta lor finală. Chiar şi pentru 3 miliarde de euro.

Nu e o gândire europeană, mai ales că Angela Merkel i-a invitat personal pe refugiaţi în Germania. Sau poate n-o mai fi valabilă invitaţia...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-11

TAGURI: criza, orientul mijlociu, val, migranti, grecia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...