2016-12-05 18:48

EDITORIAL


Din Rusia, cu dragoste pentru SUA

 |  21:00

În nebunia crizei datoriei europene au trecut neobservate câteva evoluţii majore geopolitice legate de Rusia şi poziţionarea unor jucători globali importanţi.

1. Lansarea Nord Stream (care este un aranjament între întreprinderi private, cu binecuvântarea  guvernelor Rusiei, Germaniei şi Franţei) a deschis calea unei axe Rusia-Germania. Cotele cele mai mari în afacere le deţin ruşii -51% şi germanii -31%. Conducta porneşte din Rusia şi ajunge în Germania, de unde gazul poate fi achiziţionat de Franţa, Ţările de Jos, Danemarca, Marea Britanie.

2. Contraofensiva dură a Kremlinului în problema scutului. Preşedintele rus a ordonat forţelor militare să elaboreze măsuri pentru distrugerea, dacă va fi necesar, a mijloacelor de informaţii şi comandă din sistemul de apărare antirachetă în caz că discuţiile pe apărarea antirachetă dintre Moscova şi Washington eşuează. Neprimind garanţii din partea SUA, Rusia consideră că instalarea unui scut antirachetă în apropierea graniţelor sale îi ameninţă potenţialul strategic.

3. Premierul Putin a anunţat ca prioritate a sa formarea Uniunii EURASIA, un proiect care va îngloba statele foste sovietice.

Reacţia SUA? Agenţia de analize STRATFOR, portavocea serviciului de spionaj american, CIA, a lansat nu cu mult timp în urmă un raport care priveşte viitoarele evoluţii din Rusia. Pe scurt, resetarea relaţiilor dintre cei doi foşti adversari, Rusia şi SUA, ar fi doar un răgaz înainte ca relaţiile să se deterioreze din nou. SUA au avut nevoie de un aliat în Afganistan şi Iran, iar Rusia a vrut un respiro pentru a se replia. Agenţia spune că formarea fostului imperiu (la care se adaugă controlul resurselor şi capacitatea militară) este singura alternativă a Rusiei de a se securiza, aceasta fiind o ameninţare directă la capacitatea SUA de a-şi menţine influenţa la nivel mondial. Să fie semnalul unui nou război rece?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-03-09

TAGURI: rusia, dragoste, suaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GASPAR
24 Noi 2011

DIn pacate pentru Rusia, situatia ei este foarte similara Romaniei... Tara care nu are industrie proprie iar toate mijloacele de productie sunt in mana unor fosti KGB-isti care nu au nici un interes, afara de cel personal , fireste.. Putin incearca sa centralizeze afacerea, incearca sa refaca ceea ce stie si el ca a functionat cel mai bine pentru tara mojicilor....Statul cu un Tatuc bun la toate... Nu cred ca Rusia va reprezenta un pericol in viitorul apropiat si mediu. Foarte adevarat insa, ca aceasta criza de sistem capitalist care a inceput din nou in 2008 poate schimba parametrii complet... Lectia Republicii de la Waimar, ca sa citez un ziarist, poate fi studiata si doamne Fereste, repetata...
GEORGE
24 Noi 2011

RUSIA TREBUIE RESPECTATA!..BUN ARTICOLUL !

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Cartea zilei: Maidanul cu dragoste, de George Mihail Zamfirescu “Maidanul cu dragoste” aduce un tumult de viaţă, pasiuni şi drame, care fac să treacă pe... 23 Noi 2016 | (0)
Putin glumește: ”Granițele Rusiei nu se termină nicăieri” Granitele Rusiei "nu se termina nicaieri", a afirmat joi presedintele Vladimir Putin, in cadrul... 24 Noi 2016 | (3)