2017-01-21 19:38

EDITORIAL


Evaziunea, combătută tot „de-ai noştri”

 |  21:00

Veniturile la bugetul statului ar trebui să crească în următoarele două luni precum Făt-Frumos din poveste, printr-un atac fără precedent al instituţiilor statului la „balaurul” contrabandei. Cel puţin asta a ordonat premierul Mihai Răzvan Ungureanu responsabililor în combaterea evaziunii fiscale. Şeful Guvernului vrea să aducă în puşculiţa statului nici mai mult nici mai puţin decât 1,9 miliarde de euro în 60 de zile, prin „acţiuni specifice” ale organelor de control. Adică a celor care au combătut şi până acum evaziunea, de multe ori mână în mână cu hoţii (vezi cazul vameşilor).

De ce s-a fixat acest termen de două luni şi de ce au fost alese doar alcoolul şi produsele vegetale drept ţintă a controalelor, în condiţiile în care grosul contrabadei se face în domeniul produselor petroliere poate vom afla mai târziu. Deocamdată, la o primă vedere, misiunea pare imposibilă şi majoritatea specialiştilor nu o creditează cu şanse reale. Căci, dacă ar fi fost aşa simplu să fie anihilate reţelele de contrabandă, bandiţii ar fi fost demult după gratii, iar statul nu s-ar mai fi bazat atât de mult pe împrumuturi.

Micii întreprinzători se tem deja că vor fi călcaţi asiduu în săptămânile următoare de „organe”, care nu vor pleca în nici o situaţie cu mâna goală. Banii trebuie să vină de undeva şi nici un responsabil însărcinat de Ungureanu în această misiune nu-şi va risca scaunul. Marii evazionişti sunt bine cunoscuţi, dar nimeni nu s-a atins de ei vreodată. Din ce motive, ştiu bine şi premierul, şi instituţiile de control ale statului. E foarte greu de crezut că în an electoral îi va deranja cineva cu adevărat. Cu atât mai mult cu cât, fiind deja înştiinţaţi despre controalele comandate de primul-ministru, au timp să-şi pună la adăpost, rapid, afacerile necurate, pe care să le continue nestingheriţi atunci când ofensiva de imagine a noului Guvern se va mai domoli.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-05-26

TAGURI: evaziune, combatuta, guvernComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GIANINA
20 Feb 2012

BINE CA NE-AM SCAPAT DE IALOMITEANU, LA REVEDERE...

Adauga un comentariu

Random image