2018-11-16 11:47


Experimentul pâinii fără circ

 |  19:10
Marilena Dan

Mult zgomot pentru nişte... firimituri. Cam asta ne rămâne în farfurie după toată larma guvernanţilor pe tema scăderii TVA la pâine. O pâine cu un ban jumate mai ieftină, pe care premierul se laudă că „ne-o dă” fără circ, pentru a nu-i lua preşedintelui Băsescu de la gură pâinea de circar politic.

Acum, nimeni nu poate spune că premierului nu-i place circul. Doar ne oferă zilnic reprezentaţii cu numere de jonglerie şi de iluzionism, precum cel în care ne face să vedem (cu ochii minţii, desigur), cohorte de investitori străini care pogoară miliarde de euro peste România. În plan real, în cele şapte luni scurse din 2013, Guvernul nu a reuşit să scoată din pălărie nici o măsură economică de Doamne-ajută, care să salte PIB-ul cu vreun procent. Noroc de ploaie şi de recolta bună, adică de ce ne-a dat Cel de Sus.

Cum ştim, o veste bună vine întotdeauna cu cel puţin una rea la pachet. Premierul ne-a bucurat întâi cu scăderea TVA la pâine, ca să ne întristeze apoi spunându-ne că măsura e una de probă, condiţionată de implicarea tuturor cetăţenilor în eliminarea evazioniştilor din morărit şi panificaţie. Noi cerem bon fiscal la pâine, iar patronii de brutării ies din piaţa neagră şi plătesc TVA la stat. Altfel, ne întoarcem după câteva luni la taxa de 24%, ameninţă Ponta. Mă întreb, însă: ce-o face Fiscul în timpul acestui experiment? Va fi ocupat cu propria restructurare, cu reaşezarea pe principii regionale, cu acapararea de posturi călduţe în Direcţia Antifraudă?

Cât priveşte gaura de la buget creată de scăderea TVA la pâine, Guvernul s-a gândit s-o acopere cu praful de pe tobă, majorând accizele la produse de lux – blănuri, iahturi, SUV-uri şi bijuterii - care oricum nu se mai vând de când a început criza. Singura lovitură adevărată au primit-o producătorii de băuturi alcoolice, prin majorarea accizei la tării. Patronii fabricilor de spirtoase acuză guvernanţii că vor să diminueze evaziunea din panificaţie majorând-o pe cea din industria alcoolului, care a înflorit oricum în ultimii ani, fără nici cel mai mic deranj de la ANAF.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-08-02

TAGURI: tva, paine, presedinte, traian, basescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...