2017-01-23 10:27


Faza B. Să câştige cel mai bun!

 |  17:05

Economiile occidentale se află într-un cerc vicios. Sunt datorii mari în sistem, iar incertitudinile planează asupra economiilor dezvoltate, băncilor din Europa şi SUA, ceea ce agravează riscul unei recesiuni care nu va ierta pe nimeni. Avertismentul nu vine din partea unui prezicător în ale economiei pe care am fi tentaţi să-l acuzăm de exagerare, ci de la şefa FMI, Christine Lagarde.

Nu puţini sunt cei care cred că suntem în ultima fază dintr-un ciclu Kondratiev. Conform economistului rus, economia parcurge cicluri de câte şaizeci de ani, împărţite în câte două faze: faza A, de expansiune şi acumulare de capital, urmată de o fază B, a recesiunii şi pragului-limită.  Suntem oare în faza haotică B la capătul căreia o nouă paradigmă de dezvoltare va apărea?Stagnarea economică lungăcu impact negativ asupra consumului, investiţiilor şi pieţei muncii, combinată cu declinul hegemoniei (şi aici vorbim în special de SUA), multipolaritatea, panica investitorilor, datoriile publice şi private imense, neîncrederea în recuperarea datoriilor, apelul la stat sau conglomerate financiare instituţionale pentru slavare în paralel cu o contracţie a statului şi a sistemului bancar, ne arată că acest scenariu nu este o fantasmagorie.

După ultimele acţiuni de pe scena mondială, scenariul noii paradigme ar viza crearea un sistem mondial care ar putea, mai mult sau mai puţin, să reproducă distribuţia inegală a puterii actuale, dar într-un mod diferit. Noua configuraţie s-ar baza pe rolul de dezvoltare şi pe funcţia de reglementare a statului, dar sub managementul strict al unor instituţii internaţionale. Dar jucătorii globali nu au o imagine clară ce tip de structură şi reglementări ar necesita acest lucru, o dilemă complicată şi de redistribuirea polilor de putere economică. Singura realitate este că va urma o perioadă de experimente şi incetitudini în legătură cu ce este şi ce va fi,un climat de fluctuaţii radicale, atât în ​ economie, cât şi în geopolitică. Să câştige cel mai bun!

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image