2018-12-10 15:11


FIFA, sau nimic despre fotbal

 |  18:57
Rene Pârşan

Că fotbalul este de masă, o știe toată lumea. Chiar dacă niște suporteri din Anglia sau Germania sunt de altă părere. Fotbalul mileniului trei este afacere, debușeu social, politică sau divertisment. În Europa civilizată, fotbalul este o ramură economică ce se pretează de minune la evaziune fiscală, în America Latină oamenii vin pe stadion să mai uite de foame, iar politicienii la vânătoare de voturi, în Africa este trafic de persoane cu acte în regulă la paritate cu prostituția ca în vremurile bune ale sclavagismului, în Asia rusă, Orientală sau Arabă - spălătorie de bani. Singurul colțișor de lume în care fotbalul are noimă este România. La noi măcar este de râs. Cu toată frustarea afirm că suntem singura națiune care merită un președinte (fie RSR, PSD, PNL, FRF, LPF, CENTROCOOP sau ETC) pe care să-l cheme Blatter. Deși nici Mitică nu sună rău. Doar Viorel ar fi dat ca dracu’.

Ridicol sau nu, scandalul FIFA va avea repercusiuni mai mari pe scena mondială ca invadarea Crimeei. O căruță de mii de miliarde de dolari va trebui să caute o altă rută. Marii sponsori ai omenirii, Adidas, Coca-Cola, VISA, McDonald’s și Brainconf (celebra fabrică de confecții din Brăila, notorie sub brandul Scama) nu mai pot să se asocieze cu un sport pervertit și maculat ca izmenele lui Mitică și albite ca ale lui Mircea Sandu. Deja fabricile din China ale binecuvântatelor mărci au primit comenzi pentru mingi de ping-pong subacvatic, în vederea turneului final din Sudan.

Când am văzut eu primul meci de fotbal pe stadion, arena Metalul din Turnu Severin, căpitanul echipei noastre, condusă cu trei-patru goluri, a întors soarta meciului la pauză pasând discret verigheta arbitrului în uralele publicului.

Păstrând proporțiile, ce dracu au făcut în plus Putin, prinții din Arabia, mogulii din Coreea sau managerii din SUA? Au vrut și ei să vadă un meci la ei acasă. În fond, fotbalul este un fenomen mondial. Că veni vorba de Putin, țarul acuză SUA că folosesc orice prilej să atace Rusia, pe motiv că un procuror zevzec din America  se luă de prietenii lui. Total aiurea să acuzi Rusia de blat pentru cumpărarea turneului final din 2018, atât timp cât o țară atât de mare poate organiza o olimpiadă de iarnă chiar și la Vama Veche. E și aproape, și la îndemână. Scandalul FIFA pică cum nu se poate mai prost pentru fotbalul românesc. FCSB atacă decisiv primul titlu din istorie fără valiză, iar Dudu Georgescu vrea să retragă ghetele de aur de la BNR.

P.S.: În scurta vreme în care am fost legitimat ca sportiv, „de nota șapte”, sponsorul, fabrica de teniși din Drăgășani, nu m-a remarcat niciodată, așa că am apelat la prietenii mei chinezi pentru bașcheți de tăvăleală. Pumele aduse de tata din Linz sau Regensburg le păstram, ca Mutu, pentru discotecă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-06-02

TAGURI: fifa, fotbal, blatter, putin
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...