2017-01-24 15:12


Generaţia pionilor virtuali în era tehnologică

 |  17:25

După tumultosul an 2011, n-am nici o îndoială că 2012 va fi şi mai agitat. Este o tendinţă care nu şi-a atins încă apogeul de erupţie. Unul dintre elementele care va sta în centrul acestui trend este tehnologia informaţiei, ca suma modurilor prin care un grup îşi procură şi îşi asigură materialele necesare propriei existenţe, dar şi prin care poate influenţa alte entităţi.

De acest ultim aspect am să mă leg. În spatele nostru se duce o importantă cursă pentru a prezice, influenţa şi controla viitorul cu ajutorul informaţiei virtuale. O astfel de operaţiune în era digitalizată presupune mai multe acţiuni. Pe de o parte, agenţiile de informaţii investesc bani grei pentru crearea unor programe care să analizeze conţinutul paginilor web pentru a urmări conexiunile nevăzute între oameni, locuri şi evenimente descrise online pentru a anticipa ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Internetul este util nu numai ca un instrument de afaceri, de interacţiune socială, conectare în timp real cu tot ce mişcă în lume etc, ci este şi un excelent instrument pentru monitorizarea şi urmărirea evenimentelor şi utilizatorilor, climatizarea oamenilor într-o lume virtuală în curs de dezvoltare şi pentru a crea profile psihologice detaliate a fiecărui utilizator. O spune chiar Pentagonul într-un raport, dar care recunoaşte că internetul în forma actuală reprezintă un potenţial factor de risc prin difuzarea de idei şi informaţii care nu sunt “în concordanţă cu temele şi mesajele guvernului SUA” şi, prin urmare, recomandă anumite tipuri de intervenţie. Aici vorbim despre o altă acţiune cu două componente: cenzura şi spionajul cibernetic. Astfel de practici sunt folosite de mai toate statele, chiar şi de cele care strigă în gura mare despre respectarea libertăţii de exprimare şi critică virulent atacurile informatice ale altora. Spionajul cibernetic a devenit un instrument esenţial în secolul 21 pentru a accesa secrete economice şi tehnologice în lupta puterilor pentru supremaţie, dar şi pentru a dezvălui “rufele murdare” din ograda unor jucători şi a le folosi în mutarea unor evenimente.

Poate controla cineva tehnologia informaţiei? Aş spune că deja am ajuns la punctul în care tehnologia a depăşit umanitatea. O altă provocare interesantă pentru anii viitori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-07-06

TAGURI: tehnologie, informaţie, spionaj cibernetic, viitor, control, cenzurăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GENERALU
28 Dec 2011

Articol greu,da' bun.La cat mai multe vizualizari.Ai dreptate,dar tehnologia nu a depasit(inca) umanitatea:cantitatea inca doboara calitatea,vezi cazul atacurilor chinezesti asupra unor servere guvernamentale SUA.Astept si continuarea despre pionii virtuali pomeniti in titlu.
GEORGE
29 Dec 2011

incheierea articolului e mai fiction...dar restul e SCIENCE SI BINE DOCUMENTAT !FELICITARI !
Random image