2018-12-10 19:37


Grecia, pe ultima turnantă

 |  19:42
Eduard Ivaşcu

Deznodământul tragediei grecești este aproape. Dacă nu se întâmplă rapid o minune în negocierile cu creditorii – FMI, UE și Banca Mondială –, Grecia se va confrunta inevitabil cu falimentul, undeva în cursul lunii iunie. Ochi în ochi cu Bruxelles-ul, de mai multe săptămâni, Atena începe însă să dea semne că va clipi prima.

Un oficial grec a declarat, luni, că statul elen nu va plăti următoarea tranșă către FMI, pe 5 iunie, pentru că nu există bani suficienți, iar prioritatea Guvernului grec este achitarea pensiilor și a salariilor. Declarația sa, care a provocat nervozitate pe piețele financiare internaționale, a fost nuanțată ulterior de purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena, însă ideea principală rămâne: dacă nu va fi deblocat urgent un împrumut, estimat pe la 7 miliarde de euro, falimentul este aproape.

De la câștigarea alegerilor, la începutul acestui an, stânga radicală - Syriza - și premierul său, Alexis Tsipras, s-au bucurat de încrederea grecilor, care, după ani de strâns cureaua, își doreau un Guvern mai ferm în relația cu creditorii. Ultimele sondaje arată însă că majoritatea grecilor nu doresc ieșirea țării din zona euro, iar poziția intransigentă a Guvernului Tsipras nu ar trebui dusă până în pânzele albe.

Problema este că dorința de compromis a grecilor nu este suținută și de un avânt pentru reforme. Mai ales când este vorba de propriul buzunar. Timp de mai multe luni, Tsipras și excentricul său ministru de Finanțe, Yanis Varoufakis, nu au reușit să prezinte la Bruxelles un plan coerent de măsuri, care să dea celorlalte state din zona euro siguranța că nu vor arunca alte zeci de miliarde în gaura neagră care a înghițit deja circa 250 de miliarde de euro. În principal, sistemul de pensii elen, nereformat și complet nesustenabil, este considerat a fi „călcâiul lui Ahile” de către creditorii externi. Atât timp cât Tsipras și compania vor considera subiectul pensiilor o „linie roșie”, intangibilă în negocieri, finalul acestora nu este greu de intuit. Iar consecințele pot fi imprevizibile. Pentru toată lumea.

Cum a spus-o chiar ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, UE nu are un plan B pentru situația în care discuțiile cu Grecia eșuează.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-27

TAGURI: grecia, faliment, ue, turnanta, ultima, bruxelles, fmi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...