2018-12-13 22:36


Guvernele marii finanţe

 |  21:00

Sectorul financiar, fiind puternic pe Wall Street şi oriunde, având puterea lobby-ului şi o mulţime de bani, a capturat sistemul politic. Vinovaţii nu vor fi găsiţi.

Astăzi se vorbeşte despre o recidivă a crizei din 2008. Chiar dacă declaraţiile oficiale merg pe ideea că economiile au o speranţă de revenire, nici guvernele, nici economiştii, nici măcar marile bănci nu mai cred cu adevărat acest lucru. În 2011 avem de-a face cu proliferarea crizei datoriilor private şi publice, ajunse la un nivel nemaiîntâlnit, cu creşteri economice insignifiante aproape de contracţie, cu bănci aflate în plin proces de restructurări. Pe fondul de instabilitate, pieţele au fost în haos în ultimele zile, cu indici care arătau mai rău decât în 2008.

Dar dilemele economice par să se fi pierdut în compromisuri strategice geopolitice. Un colaps al zonei euro ar fi eliminat Europa de Vest ca pe un jucător major economic în sistemul interstatal şi ar fi servit intereselor SUA, americanii având nevoie de tot suportul pe care îl pot obţine pentru dolar. Astfel, zona euro a decis un plan de salvare care implică participarea sectorului privat şi, cel mai important, dă puteri mari FESF-ului (Fondul European pentru Stabilitate Finaciară), un fel de FMI european, o instituţie-conglomerat menită să protejeze marile bănci. FESF va avea posibilitatea de a cumpăra la preţuri reduse obligaţiunile guvernelor lovite de criză, să le ofere linii de credit pe termen scurt şi lichidităţi pentru a ajuta la recapitalizarea băncilor suferinde şi la stabilizarea pieţelor. După Grecia, Italia şi Spania sunt pe marginea prăpastiei. Se va salva Europa?

Există destui jucători care pot încurca orice compromis, în condiţiile în care criza este produsă din interiorul sistemului, acelaşi sistem care acum încearcă să se regrupeze pe o idee care şi-a dovedit limitele - „prea mare pentru a eşua”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-02-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LUCA
05 Aug 2011

Pietele au cazut in State. FMI a anunt ca nu are fonduri suficiente sa intervina. EFSF are problemele de birocratie pana sa se urneasca. Concluzia e ca va fi o toamna fierbinte si noi romanii ascultam tampeniile astora de la tv. Trist. O tara trista.
SILE
05 Aug 2011

Cred ca trebuie gasita o solutie de fond printr-o regindire a sistemului financiar mondial.O spun fara a fi absolvent A.S.Ce a provocat actuala criza a spus-o altcineva. Lacomia si trufia omeneasca. Daca astea pot fi puse sub control va iesi toata lumea din criza. O zi buna !
RAUL
06 Aug 2011

Robert(a) tu ce esti? o panarama care comenteaza pe langa subiectul articolului? cunosti persoana ca sa te pronunti? e plin online-ul de frustrati(e) postaci cu dedicatie. zi buna!
VICTOR
06 Aug 2011

ontopic Probabil ca Europa se va salva, dar fiecare cum poate. Constructia a ramas la fel de rigida ca la inceputurile ei, iar ideea initiala nu a reusit sa tina pas cu evolutia. Pana si in centrul uneia dintre tarile locomotiva ale uniunii europene inca exista diferente majore de relationare intre germanii din RFG si cei din RDG. Nu are rost sa facem o lista cu diferentele inca uriase de mentalitate si functionalitate dintre celelalte tari ale uniunii. Ma tem ca nu toamna va fi fierbinte, ci iarna va fi una clocotita si va da pe rascoale in primavara. offtopic Probabil ca Robert nu are in vocabular jumatate dintre cuvintele ce compun articolul si fireste ca tot ce i-a ramas sa faca a fost sa se uite la poze, asa cum face si cand ii mai pica accidental cate o carte sau o revista in mana. Sa-i spuna cineva ca pozele cu Simona Senzual si blonda lui Bote se gasesc pe alte site-uri :)
Random imageUltimele stiri


loading...