2018-12-12 07:17


Halloweenul e creştin

 |  20:00
Răzvan Mateo Mateescu

Ce nu înţelege Biserica sau nu vrea să accepte şi nici fanaticii ortodocşi care acuză „satanismul” rockului este că acest gen este şi un mod de protest, de frondă, în primul rând al tinerilor, dincolo de muzica în sine. De când e lumea a existat fronda tinerilor împotriva regulilor de tot felul, atunci când, maturizându-se, dau cu nasul în ele. Biserica este pe ultimele locuri între motivele de revoltă ale tineretului român, mult după şcoală, după sistemul care nu le prea arată multe şanse pentru viitor, după multe alte impuneri. Poate că acum, când sunt bombardaţi cu mesaje împotriva Bisericii, se vor fi manifestat mai mult împotriva religiei, dar asta nu îi transformă în satanişti, iar harul preoţilor tocmai acesta ar fi, apropierea de ei cu un comportament cald, înţelegător, cu dialog şi comunicare, nicidecum respingere sau catalogări aberante şi jignitoare.

O prezenţă smerită, plină de compasiune, de solidaritate era îndeajuns din partea Patriarhului sau a altor reprezentanţi ai BOR la locul tragediei. Nu un sobor, nu slujbe, ci chiar o „excepţie” de la preceptele care cer, spunea Preafericitul, ca rugile să se facă în lăcaşurile sfinte: o rugă simplă, discretă.

Dar mult mai grav, după tragedia din Colectiv, au apărut câţiva reprezentanţi ai clerului care cereau interzicerea Halloweenului şi dădeau explicaţii elucubrante cum că tinerii morţi în club şi-au cerut moartea ţinând această sărbătoare.

Susţinerile lor sunt în primul rând o dovadă de ignoranţă. Halloweenul este o sărbătoare creştină în ţările occidentale: Ajunul Zilei Tuturor Sfinţilor. Cuvântul vine dintr-o pronunţie prescurtată a sintagmei „All Hallows’ Eve” (sau All Saints Eve, care s-ar traduce ca Ajunul Tuturor Sfinţilor - n.r.) Este un fel de „Sâmbătă a morţilor” în care familiile şi prietenii îi comemorează pe cei pierduţi. Mai trebuie spus că şi noi avem tradiţia chipurilor sculptate în dovleac, în ajunul Sfântului Andrei (care este pe 30 noiembrie). În România se spune că în această zi sufletele morţilor (strigoii - n.r.) ies la iveală.

Este adevărat că în jurul acestor sărbători s-au dezvoltat tot felul de „obiceiuri” comerciale, costumele, vânzarea de cadouri şi dulciuri pentru împărţit, turism. De aici şi până a spune că trebuie interzis Halloweenul pentru că e satanist ar trebui să fie cale lungă. Nu a fost. După iertarea cerută în ceasul al 12-lea de Patriarh, ar fi cazul să le bage şi minţile în cap (public) celor care acuzau de satanism tinerii de la Colectiv. Să arate că este într-adevăr cel mai învăţat dintre patriarhii de până acum ai BOR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-08

TAGURI: haloween, crestin, patriarh, biserica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANTON B.
07 Noi 2015

Eroare...nu esti informat domnule.. oricum iti doresc sa ai bafta la distractie!! http://www.churchofsatan.com/halloween-xxxiv.php “Halloween,” explains the Encyclopedia of American Folklore, “is integrally related to the prospect of contact with spiritual forces, many of which threaten or frighten.” (See the box “Halloween Time Line.”) Likewise, many celebrations like Halloween have pagan origins and are deeply rooted in ancestor worship. Even today, people around the world use these days to make contact with supposed spirits of the dead.
Random imageUltimele stiri


loading...