2016-12-05 00:43

EDITORIAL


Iarnă de criză

 |  14:26

După zicala „La omul sărac nici boii nu trag” s-a întâmplat ca România să fie lovită, după criză, şi de o iarnă năprasnică, care, pe fondul vicisitudinilor economice şi a unei administraţii precare, şi-a făcut de cap cum a vrut. Nu a fost an în toată perioada postdecembristă în care gospodarii ţării să nu se bată cu pumnii în piept şi să nu se înfoaie dând asigurări că sunt pregătiţi pentru orice sinistru şi de fiecare dată să fie prinşi în ofsaid. Se spune că omul îşi face vara sanie, numai că pe noi de fiecare dată ne prinde iarna şi fără sanie, şi fără car.

Capacitatea guvernanţilor de a administra economia, invocând cerinţele impuse de criza mondială care ne-a lovit şi pe noi, s-a rezumat la disponibilizări masive şi tăieri fără milă ale fondurilor. Aşa se face că, în sectorul infrastructurii şi transporturilor, structurile specializate şi-au redus logistica şi personalul la jumătate, Compania Naţională de Drumuri preferând să arunce cu banii (apropo, de unde atâţia în vreme de criză?) pe contracte de construire, reabilitare, modernizare şi… deszăpezire a căilor de comunicaţie. Practic, şi-a externenalizat o parte însemnată din servicii. Aşa se face că singurele autostrăzi (două, doar) pe care le are România au devenit într-o singură zi scene de tragedii, în care oamenii, contribuabili, au fost distribuiţi în rolurile principale, iar autorităţile şi-au asumat rolurile de figuranţi. Mai grav este că am fost nevoiţi să plătim scump tributul unei ierni ucigaşe.

După modelul „şi eu sunt ca voi” (o ieftină regulă de PR de altfel) Emil Boc a simţit nevoia să arate că este un bun gospodar şi, nefiind vremea de coasă, a luat lopata în mâini (la inundaţii l-am văzut cărând saci cu nisip pentru diguri). Numai că această regulă de PR nu mai ţine la un popor deja ajuns la un nivel maxim de intoleranţă (d-aia este şi ieftină această regulă, ba chiar desuetă). S-a mai şi apucat să degajeze zăpada la un bolid de lux (nu dau marca, să nu fiu acuzat de publicitate mascată). Şi a fost atât de pătruns de suferinţa unei părţi însemnate a populaţiei încât a simţit nevoia să se burzuluiască la ziarişti spunându-le plin de o seriozitate patetică, în conferinţa de presă, că „avem treabă  şi nu avem timp de pierdut de seminarii”. Ce treabă o avea că dăduse deja câteva lopeţi în zăpadă? Nu ştiu ce consilieri de imagine are şi de specialişti în PR îl înconjoară, dar îi dau o sugestie pentru a-şi reconstrui cumva imaginea - dacă voia să arate cât de afectat este de suferinţa celor sufocaţi (unii aproape chiar la propriu) de zăpadă şi viscol trebuia să meargă alături de jandarmi şi militari în miezul viscolului, acolo unde iarna se dezlănţuise la maximum, la oamenii care nu puteau ieşi din maşinile întroienite. Acolo trebuia să pună mâna pe lopată, nu pe un polonic pentru a umple un pahar cu ceai. Sigur, ar fi fost o misiune teribilă, dar imaginea cere sacrificii, pentru că un pahar cu ceai cald oferit în faţa camerelor de televiziune acolo unde vremea nu era atât de aprigă nu i-a înmuiat nimănui inima împietrită de ani de suferinţă şi necazuri sociale.

Niciodată n-o să facem faţă unor astfel de dezastre aruncând în dreapta şi-n stânga cu bani grei pe contracte clientelare date prin licitaţii trucate pentru asigurarea împotriva calamităţilor (diguri de apărare, amenajarea unor albii de râuri, împăduriri care servesc drept perdea contra intemperiilor, utilaje de deszăpezire, parapeţi contra viscolului etc.) doar pentru a încasa parandărătul, fără a se lucra temeinic şi fără a se respecta obiectivele contractuale. Regula de bază în teoria situaţiilor de risc este că munca de prevenire reduce la jumătate efortul de combatere.

În fine, vorbim discuţii, cum s-ar spune în popor. Cert este că iarna ne-a prins fără izmene, aşa cum ne stă nouă bine şi aşa cum ne-am obişnuit. Dar de ce să plătim noi pentru mişelia altora?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-19

TAGURI: iarna, criza, administratii precare, compania nationala de drumuriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

OVIDIU STOENESCU
30 Ian 2012

Iesirea domnului Boc cu lopata la curatatul zapezii arata clar falimentul administratiei actuale atit timp cit insusi seful nu mai are alta solutie decit sa dea el insusi cu lopata cind el trebuia sa ordone masurile necesare si sa stea la comanda sa urmareasca indeplinirea tuturor planurilor care exista dar lipsesc cu desavirsire la nevoie.Am constatat a nu stiu cita oara ca nu avem dotarea corespunzatoare pentru interventii in forta si eficace la fenomene periculoase ca acesta(unde sint autofrezele de mare capacitate?)Nu avem o lege clara si dura privind oprirea circulatiei cind conditiile meteo o impun,nu avem proceduri clare si neinterpretabile in astfel de situatii.Da ,avem posibilitatea tehnica a emiterii unor prognoze apropiate de adevar dar nu avem cu ce interveni iar in lipsa unor proceduri asistam cu stupoare cum agentii de politie spun partcipantilor la trafic ca daca vor sa-si continue drumul o fac pe propria raspundere ca apoi sa alerge prin viscol sa-i scoata din masini.Este asa o bilbiiala a autoritatilor ca te iei cu miinile de cap in timp ce oamenii ingheata de frig pe sosele sau mor inghetati in masini.Si toate acestea fara ca nimeni sa nu raspunda toti aruncind raspunderea asupra naturii dar fara sa spuna nimic de cea a oamenilor care sint alesi si platiti ca sa ia toate masurile ,inclusiv cele de preventie

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Administratorii de drumuri, amendați cu peste 30.000 de lei Mai mulți administratori de drumuri au fost amendați de către Inspectoratul General al Poliției... 16 Noi 2016 | (0)
4 fructe care ţin răceala la distanţă Se spune că “porcul nu se îngraşă în Ajun”, însă putem întări sistemul imunitar chiar... 17 Noi 2016 | (0)