2019-01-16 19:02


Ignatul la Bruxelles

 |  14:48
Ignatul la Bruxelles

Nuştiu cât de mare e comunitatea de români din Belgia, dar pot să vă spun căexistă o fermă în apropierea Bruxelles-ului care s-a îmbogăţit de pe urmaromânilor. Ia ciuliţi un pic urechile la mine, că ce vă spun aici e văzut cuochii mei.

Amstat de sărbători la o familie de români aciuaţi într-o comună la vreo 30 km deBruxelles. Oamenii şi-au cumpărat o casă acolo, P plus 1, cu o bucată destul demare de pământ. Plătesc vreme de 25 de ani o rată la bancă de vreo 1.200 deeuro şi au făcut deja trei copii. Sunt belgieni acum, valoni mai exact, şi-iurăsc de moarte pe flamanzi. În casă se vorbeşte numai româneşte, iar latelevizor se urmăreşte Antena 1 şi PRO TV.

Veciniis-au obişnuit cu felul gălăgios de a fi al românilor. “Am băgat boala-n ei cu petrecerile noastre. Şi de Revelion cu artificiile. Ein-aveau şi au ieşit toţi să se uite la noi. La final au aplaudat”.

În spatele casei a apărut înainte de Crăciun oafumătoare. Construită simplu, din patru pereţi de placaj luaţi de la supermarché. Funcţionează doar noaptea, dupămiezul nopţii, ca să nu cheme vecinii pompierii. În afumătoare, un ligheanmetalic umplut cu rumeguş pentru hamsteri sau porcuşori de Guineea, luat totdin supermarché. Rumeguşul epresărat cu nişte cărbuni de barbecue şi puţină gheaţă. Instalaţia funcţioneazăperfect. Un porc de 130 kg, tranşat în şunci, muşchi şi cârnaţi poate fi afumatîn 3 nopţi. De la 12 noaptea până dimineaţă la 4.

Cu porcul a fost o problemă, dar numai până în momentulîn care a fost identificată o fermă în zonă. Patronul fermei a înţeles repedecă poate fi vorba despre o afacere. Una foarte mare. Din calculele românilor,belgianul cu ferma de porci îşi suplimentează vânzările în noiembrie şidecembrie cu peste 100.000 de euro. Doar sâmbetele şi duminicile. Telefonul luia ajuns acum în agendele tuturor românilor din Belgia. Astfel că dacă vrei sătai porcul ca-n România nu trebuie decât să suni cu câteva săptămâni buneînainte şi să-ţi faci programare. În momentul în care ai ajuns la fermă,patronul te întreabă cât de mare vrei să fie porcul. Zici „să fie pe la 130-140kg, aşa” şi mergi cu el în două încăperi: una cu porci de 130 kg şi cealaltă cuporci de 140 kg. Alegi porcul şi dai banul: 1,5 euro per kilogram. Apoiprimeşti cuţitul, o butelie, instalaţia de ars şi cea de spălat, cu apă caldă.Pentru apă mai plăteşti 5 euro, iar pentru închiriatul buteliei, încă 5 euro. Întotal, 205 euro. „Dar trebuie să ai grijă când bagi jetul de apă că rişti sărămâi fără şorici. Mai de la vreo 2 metri, aşa, îl bărbiereşti perfect”.

Nu ştiu ce mi-a venit să vă povestesc aici despre cum setaie porcul de Ignat la Bruxelles. Dar mi-am amintit de experienţa asta ascultând-oieri pe Elena Băsescu declarând: „Preferatmosfera din Parlamentul European decât pe cea din Parlamentul naţional”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...