2017-01-23 00:43


Impostura din spatele cuvintelor

 |  21:00

Le place mult unora în România de azi să se joace cu vorbele. Puterii în mod special. De-o asemenea manieră încât acestea să-şi piardă valoarea, greutatea, semnificaţia. Marele păcat pe care această putere, cu tot arsenalul ei propagandistic, l-a abătut asupra societăţii româneşti, unul invizibil, printre celelalte atât de evidente, este impostura din spatele cuvintelor. Nimic nu mai înseamnă ce ar trebui să însemne. În umbra cuvântului „investiţii” se ascunde spolierea banilor publici în folosul unei cliente politice, „reforma statului” nu este altceva decât distrugerea sistemelor publice, falimentarea educaţiei şi sănătăţii, discreditarea instituţiilor democratice sau concedieri brutale şi fără discernământ. „Alegerile” nu mai sunt esenţa democrației, ci doar un neplăcut obstacol în calea perpetuării PD la putere.

Dar cea mai mare impostură vine atunci când aceşti oameni, care ţin încă în mâini destinele naţiunii noastre, dar nu pentru mult timp, vorbesc despre liberalism. Este un cuvânt cu care nu avem a ne juca, pentru că aşa crede domnul Băsescu sau domnul Boc sau vreunul dintre cei care-i slujesc cu neobosită făţărnicie. Nici unul nu ştie însă că a fi liberal nu se poate doar clama, că este o stare de spirit, un fel de a fi, pe care-l ai în mod autentic sau nu-l ai.

Ce legătură are cu liberalismul o guvernare care a sufocat mediul de afaceri, începând cu aberaţia impozitului forfetar, cu nivelul prohibitiv de taxare a muncii şi continuând cu majorarea TVA sau descurajarea proprietăţii prin supraimpozitare? Evident, nici una. Dar mai presus de toate, nu au nici o legătură cu liberalismul politica pumnului în masă, autoritarismul şi sfidarea legii, populismul, agresivitatea şi conflictul, promovarea nonvalorii, care descriu astăzi guvernarea PD. A fi liberal presupune o conduită politică nu doar a bunului-simţ, ci a respectului pentru regulile democratice, dincolo de orice calcul electoral.

PNL nu s-a schimbat. Este acelaşi partid care în 1990 a avut forţa să vorbească despre libertate şi proprietate, despre pluralism şi economie de piaţă, într-o vreme în care aceste valori erau puţin înţelese ori privite cu reticenţă, prin prisma moştenirii comuniste. Când puţini aveau curajul să asume această identitate, PNL a făcut-o clar şi răspicat. Electoratul nostru ştie cine suntem, care sunt principiile noastre, pe care nu le-am abandonat nici o secundă, nici atunci când am format Alianţa D.A., alături de un PD membru al Internaţionalei Socialiste, nici în 2008 şi 2009, când i-am spus „nu” lui Traian Băsescu, nici acum. Nu suntem liberali în funcţie de culoarea pe care o purtăm, de alianţele la care participăm sau de contextul politic. Suntem liberali şi atât.

România nu-şi mai permite luxul vorbelor aruncate, al cuvintelor goale de conţinut, menite a acoperi minciuna, lipsa de integritate şi de onoare. În locul falselor dileme ideologice, aş fi preferat ca puterea să accepte o discuţie despre soluţiile pentru România. Dincolo de prezent sau de anul electoral ce urmează, preocuparea noastră se îndreaptă spre ce putem construi şi ce fel de ţară vrem să lăsăm generaţiilor viitoare. Ştiu că teoria răspândită de aparatul diversionist al PD este aceea că opoziţia numai critică. Da, opoziţia critică, pentru că are multe motive şi pentru că este datoria ei democratică să sancţioneze cu mijloace constituţionale derapajele, incompetenţa şi cinismul puterii. Dar opoziţia nu doar critică, ci are iniţiative, propuneri şi programe. Uniunea Social Liberală şi-a lansat viziunile sectoriale pe câteva domenii importante: economie, educaţie, administraţie, agricultură, turism. Urmează şi celelalte pe care le supunem dezbaterii publice. Din păcate, orice fel de invitaţie la un dialog real, nu mimat, despre marile probleme ale societăţii româneşti a fost sistematic refuzată de o putere autistă.

Noi, liberalii şi Uniunea Social Liberală din care facem parte, mergem înainte, cu aceeaşi determinare şi convingerea că mai există speranţă pentru această naţiune și că putem readuce România pe drumul ei democratic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARIAN BăTăIOSU, LIDERUL PNC
12 Sep 2011

Citat din vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, "Mesajul Dreptei Româneşti": Partidul Naţional Liberal (PNL) ocupă centrul spaţiului politic românesc (...) În mod natural, liberalii ar fi trebuit să se situeze pe partea dreaptă a spectrului politic. Din păcate, mişcarea liberală a fost măcinate de lupte interne, de dizidenţe şi de derivă ideologică. Prin modul în care PNL a colaborat cu FSN, prin raporturile sale cu formaţiunile de stânga, derivate din FSN, ca şi prin stilul politic promovat, mai mult conjunctural decât principial, acest partid este mai degrabă urmaşul atitudinii de tip tătărăscian, decât al marii linii liberale a Brătienilor. PNL s-a comportat ca un partid de tip balama, care, de câte ori a fost partid parlamentar, şi-a făcut loc într-o structură de guvernare, fie prin coaliţie, fie prin înţelegeri politice." Ce s-a schimbat în ultimii 10 ani în atitudinea PNL? Nimic! Aceeaşi curvăsărie politică domină activitatea liberalilor în 2011, ca şi în 2001. Stimate domn, o să plătiţi cu toţii pentru vânzarea şi trădarea României! La viitoarele alegeri parlamentare o să vă strivim, chiar dacă nu avem forţa voastră financiară, viclenia, extinderea mediatică şi aparatul vostru propagandistic.
GONDOLIN
12 Sep 2011

liniile de forta ale articolului sunt corecte. @Marian Bataiosu: spune-i lui Vosganian, daca te intalnesti cu el. ca liderii PNL de pana acum (si el a fost si este unul dintre acestia!) au facut ce au putut pentru promovarea ideilor liberale, in conditiile in care PNL a avut ponderea parlamentara stiuta. Nu da bine, in aceste conditii, sa scuipe pe trecutul apropiat al PNL, pentru ca o parte din flegma i se lipeste pe obraz. Mai ales cand a fost ministrul de finante in singurul guvern liberal de dupa revolutie... trebuie sa stie cum a fost cu curvasaria politica din vremea guvernarii Tariceanu. Cat despre strivit... consider ca asta a fost din partea dvstra un fel de gluma.
DAN
12 Sep 2011

Articolul e concis,clar si corect.Foarte bine ,Crin.
VICTOR L
12 Sep 2011

@ Gondolin, hai ca iti sta bine alaturi de Felix. Sa il iei si pe @ DAN linga voi. Cu un Crin in miini.
CETATEANU' TREAZ
12 Sep 2011

Ce inseamna, oare, democratia pentru Crin? Din ce scrie, reiese ca democratia inseamna cam asa: la inceputul fiecarui secol ar trebui sa se faca orarul guvernarii: fiecare partid sa treaca automat pe la guvernare, cate 4 ani prin rotatie, indiferent de randamentul acestora. In plus, ar fi de preferat ca parlamentarii sa nu mai arda gazul de pomana pe la Camera Deputatilor sau Senat ci sa stea comod acasa pe sofa si sa trimita votul prin email. Daca sunteti niste persoane ultra ocupate cu tot felul de activitati(pocher, degustarea in grup a produselor viticole si prunicole(sic!) ori sunteti in situatia de a va reface prin somnul de frumusete pana la orele amiezei) ati putea apela la nepoate si nepotei sa trimita ei votul ca tot se pricep mai bine la calculator. Precedentul Norica este chiar recomandabil: in acest mod ii responsabilizam pe urmasii nostri inca de la varste fragede. O alta idee geniala, legata de prezenta inutila a parlamentarilor la sedinte, brevetata cu succes de 20 de ani incoace de catre cel mai sexy ex-ministru al tineretului si sportului, ar fi cea privind cheltuielile cu administratia. De exemplu, banii care s-ar cheltui cu incalzirea salilor unde au loc sedintele parlamentare, precum si cei pentru energie electrica, apa calda, etc ar putea fi foarte bine dirijati pentru investitii in domeniul cartilor(de joc, binenteles) si al reducerii stocurilor de lichide care contin peste 10% alcool. Intelegeti, cred eu, ca vreau sa se renunte la sedintele parlamentare, care nu-s decat o pierdere de vreme.... In incheiere, as mai vrea sa spun ca apreciez in mod deosebit articolele lui Crin fiindca releva abilitatea acestui distins domn de a fenta de 20 de ani statul exploatator al lui Basescu: incasarea remuneratiei de parlamentar fara a semna condica. Oare asa face fiecare muritor, ce traieste dintr-un salar, sta acasa si ii vine leafa pe card, precum gloriosului parlamentar si pamfletar de ocazie, Crin antonescu ???????????????????????????
FLORIN PUTURA
12 Sep 2011

subscriu si sunt intr-u totul de acord ! Sustin Crina Antonescu ! Sustin liberalismul !
MARIA
12 Sep 2011

extraordinar cati 'cetateni' inalta osanale partidului democrat! voi vreti o tara fara parlament si cu voi la guvernare inca 20 cincinale. asa mai poate fi cel mult un trib de fiinte care ajung sa se canibalizeze. voi sunteti comunistii securisti, pentru ca aveti aceleasi naravuri si idealuri. nu mai aratati cu degetul decit cind va uitati in oglinda. ne-ati infometat, ne-ati gonit in cele 4 zari, am ramas doar o masa de manevra pentru voi. hoti ordinari.
MIRELA
12 Sep 2011

Lasa, nene, liberalismul, ca mi se face rau!!! Nu-l mai confunda cu lupta de clasa!!! Lasa-i si pe oamenii care au cu adevarat convingeri liberale in Romania sa mai spere ca va veni un alt partid care chiar sa fie liberal!! Tu vezi-ti de ideile tale de "sarac si curat" inspirate de la Ion Iliescu, vezi-ti de treaba, mai baiete. A nu fi liberal nu e pana la urma nicio rusine, asa ca nu mai pretinde ca esti daca nu esti! Nu e nici in PDL liberalism, dar lasa-l pe Patriciu, lasa-i pe altii sa se ocupe de problema liberalismului in tara asta! Nu-l mai face nici pe Bratianu sa se rascoleasca in groapa, vezi-ti de Felix si lasa-ne. Ca om cu gandire liberala ma doare ca propaganda asta jalnica si lupta asta pentru putere se cheama "liberalism". Cat despre transformarea lui Crin in editorialist ce parere sa am? Cand o invata sa respecte presa, cand n-o mai arunca cu noroi in libertatea de expresie si in ziaristii care au indraznit sa spuna un banal adevar: ca e chiulangiul Parlamentului, iar sotia a facut lobby in favoarea Rosia Montana, atunci mai discutam. Pana atunci seamana a Elena Ceausescu care nu admitea adevarul, dar se pricepea la toate...
ANDREI
12 Sep 2011

Cum poate cineva care nu a initiat sau dezvoltat in viata lui o afacere, care a fost doar angajat mediocru, care este campion la absente, care s-a bagat sub fusta lui Papasha Iliescovici si a Varanului Felix "Cel irevocabil si definitiv dovedit SECURIST", sa vorbeasca despre liberalism? Cui se adreseaza articolul? Orbilor, surzilor, prostilor? Pentru cei cu mintea inca in curia craniana si nu in buzunar este clar ca ANTENESCU E IMPOSTORUL DIN SPATELE CUVINTELOR. Fara suparare!
EU
12 Sep 2011

sugi pula crine
IOLANDA
12 Sep 2011

Da! Este adevarat si evident tot ceea ce a descris D-l Antonescu in acest articol. Noi liberalii suntem alaturi de Crin si-i sustinem initiativele care pot conduce la rasturnarea acestui grup de impostori care-au pus mana pe tara cu ajutorul unora ca cei care posteaza ineptii pe diverse forumuri. Vehementa cu care acesti postaci se manifesta este un plus pentru dumneavostra domnule Antonescu! Cu cat fac mai multe spume la gura cu atat va dovedesc ca sunteti un OM politic puternic. Hai Crin!
EUGENI
12 Sep 2011

PNL nu s-a schimbat. Este acelaşi partid care în 1990..... Coposu il roaga pe Radu Campeanu sa nu participe la alegerile din 1990, pentru ca scorul se intrevedea dinainte foarte clar, rezultatul ar fi fost o victorie masiva a FSN-ului, iar in aceste conditii participarea opozitiei nu ar fi facut decat sa legitimeze niste alegeri castigate nedemocratic de FSN. Campeanu a zis NU, PNL participa la alegeri si obtine un scor confortabil ptr. Iliescu si PNL : 7%. Coposu il roaga pe Radu Campeanu sa nu participe la alegerile din 1990, pentru ca scorul se intrevedea dinainte foarte clar, rezultatul ar fi fost o victorie masiva a FSN-ului, iar in aceste conditii participarea opozitiei nu ar fi facut decat sa legitimeze niste alegeri castigate nedemocratic de FSN. Campeanu a zis NU, PNL participa la alegeri si obtine un scor confortabil ptr. Iliescu si PNL : 7%. Coposu il roaga pe Radu Campeanu sa nu participe la alegerile din 1990, pentru ca scorul se intrevedea dinainte foarte clar, rezultatul ar fi fost o victorie masiva a FSN-ului, iar in aceste conditii participarea opozitiei nu ar fi facut decat sa legitimeze niste alegeri castigate nedemocratic de FSN. Campeanu a zis NU, PNL participa la alegeri si obtine un scor confortabil ptr. Iliescu si PNL : 7%. Aprilie 1991 : PNL-AT, Partidul pe care-l conduce Patriciu semneaza, alaturi de FSN si ILIESCU, Carta pentru Reforma si Democratie, intrand in guvernul Roman remaniat. DINU PATRICIU DEVINE MINISTRUL LUCRARILOR PUBLICE SI AMENAJARII TERITORIULUI IN GUVERNUL LUI ILIESCU Dupa guvernul Roman- aprilie 1991, PNL continua sa participe alaturi de FSN la guvernare, in guvernul Stolojan intre 1991 si 1992. In guvernul Stolojan, PNL participa sub justificarea ca "Romania are nevoie de credibilitate externa, dupa mineriadele care au zdruncinat imaginea tarii". In timp ce persoanele care vor forma peste doar cateva luni viitorul PD, ies de la guvernare -> PNL intra la guvernare, ca sa il spele pe Iliescu de sangele mineriadelor. PNL va detine 3 portofolii : Ministerul justitiei, Ionescu-Quintus, Ministerul de finante, Danielescu, viitor devalizator al SAFI, si Catarama, Ministerul Industriilor.
CETATEANUL NON-BASIST
13 Sep 2011

Tuturor postacilor basisti (mai mult sau mai putin ascunsi) care au sarit sa-l muste pe Antonescu de locul cu care rezoneaza numele "patronului" lor spiritual (si nu numai) Bas_escu, va doresc s-aveti numai "succesuri" in "esece" !!! Traiasca To'arashu' Bas_escu (shi Elena lui...), tatucu' pe care vi-l doriti sa va conduca viata voastra de amaresteni pleznind de deontologie...
FELIX MOTANU
13 Sep 2011

crine te adancesti din ce in ce mai tare in penibil..ne-ai vandut socialistilor fara nici o jena!
CETATEANU' TREAZ
13 Sep 2011

Celor care nu le-a placut comentariul meu am sa le amintesc urmatoarele: nu sunt fan Basescu dar in nici un caz nu as vrea ca un lenes notoriu sa ajunga presedintele tarii. Antonescu este tot atat de liberal pe cat sunt eu alatoiahul Iranului. Un liberal adevarat munceste si este animat de cultul muncii. Antonescu este un infractor(infractiune comisa in regim continuu: de 18 ani el este parlamentar dar participarea lui la treburile tarii este un mare ZERO). In timp ce el incaseaza de ani de zile o indemnizatie pe care nu o merita absolut deloc, sta, in schimb, cu noptile prin studiourile lui Voiculescu ca sa critice guvernul si presedintia. Cine munceste, mai si greseste. Cine nu munceste, nu are cum sa greseasca, pare sa fie lozinca dupa care se conduce antonescu. Ce stie oare sa faca Antonescu? Inafara de prestatia jalnica de la ministerul tineretului si sportului de pe vremea cand purta plete, ce functie a mai detinut "istoricul" nostru? Niciuna. Oare, de ce, de exemplu, in 2005, Tariceanu nu i-a incredintat nici un portofoliu? Fiindca omul asta pe langa ca e lenes, nu se pricepe la nimic, nici macar sa conduca un partid. In popor, este o vorba: "daca vrei sa cunosti un om, da-i o functie de conducere". Antonescu a ajuns presedintele pnl si ce a realizat? I-a marginalizat pe toti colegii care l-au sustinut inainte, dar care, acum, nu mai erau de acord cu dictatura lui personala. Da, tot ce stie Antonescu este sa shuiere pamflete impotriva adversarilor. dar asta nu tine loc de crestere economica, nici de foame nici de sete. Dar cu, doar atat, este efectiv insuficient ca sa ajunga presedintele tarii. Antonescu nu are nici un fel de competente dintre cele necesare pentru a fi un lider la nivel de tara: habar nu are cu ce se manaca economia, politica, diplomatia, etc. Omul asta n-a reusit sa produca nimic in cei aproape 20 de ani de cand mananca o paine foarte alba fata de prestatiile lui in serviciul tarii. Repet, pentru cei care nu au inteles, sau nu vor sa inteleaga: Antonescu ar fi fost somer daca lucra la o firma privata si ar fi lipsit de la serviciu mai mult decat permite contractul individual de munca. Cu sub 2% prezenta la serviciu, doar in Romania poti sa vituperezi, din studiourile lui felix, impotriva adversarilor. Mi-e jena mie de rusinea pe care ar trebui sa o simta acest pseudo-liberal: cel mai lenes parlamentar din Europa vrea sa ajunga presedinte de stat(adica sa stea inca 10 ani fara sa faca nimic). Asta chiar e culmea nesimtirii!!!
PENTRU PATRIE
13 Sep 2011

Rusine slugilor basiste care-si permit sa ne atace...sper asa ajungem cat mai repede la razboi civil sa va luam gatu javre spurcate cu matrozu vostru chior pe care il divinizati....javre putregaite portocalii va permiteti cam multe in tara asta....da se schiba puterea..nu va fie frica Dictachioru pica(si impreuna cu el toti voi javrelor de partid stat ce ligneti zdravan ciolanu lu base prafu s-aleaga de el si de voi...MOARTE FASCISTILOR PD SI LU BASE CANCER LA COLON SA CRAPE REPEDE...aveti toti un loc caldutz in Iad.AMIN!
TORANAGA
13 Sep 2011

Invat de la dv. d-le Crin Antonescu ! Sunt si eu liberal, consilier local intr-o locatie cu multa putoare PD-ista ! Invat sa am rabdare si demnitate, invat sa rezist tentatiilor, santajului si amenintarilor. Invat sa rezist si sa inving !
CETATEANU' TREAZ
13 Sep 2011

Cica, revoltatilor liberali, ultragiati de spunerea adevarului, Singura constatare din scrisul vostru este ca nu negati ceea ce am scris despre activitatea prodigioasa in parlament a tov. antonescu. Este atat de grozav incat toate initiativele lui legislative depuse in parlament in perioada 2004-2008, deci cand PNL se afla la putere, au fost respinse definitiv. Asta dovedeste ce minte stralucita si odihnita are crinu' Mai mult decat atat ce vreti sav a spun? ca ar cam trebui sa puneti mana pe carte, daca vreti sa luati bacul....
IOLANDA
14 Sep 2011

Cetateanu ' treaz Cred ca scrii prea mult pentru un antibashist cum te declari si oricum nimeni nu iti citeste ineptiile. Pentru ca da, te-ai prins, si la tine se refera cei care ii urasc si pe postacii bashisti la fel de mult ca pe cei care-i hranesc ...pe ei pe postaci... cu laturi de la masa lor. Ca sa ai cuvinte si timp sa postezi in favoarea acestui grup de infractori aflat acum la putere gratie voturilor celor ca voi postacii fara minte, trebuie sa fii retardat.
AADAM. I.AVRAMESCU
16 Sep 2011

Dumneata vorbesti de liberalism ?! Alianta cu PSD dl iliescu e monstra a liberalismului cel aperi. Presedintele USl este dl.iliescu dumneata esti purtatorul de cuvint a-l acestuia ,ai distrus idealurile PNL istoric. Prima atestare documentara a USL mascat o avem in anul 1992 atunci cin dl.Cimpeanu a spart CDR din ordinul dl.Iliescu. Am irosit un moment istoric datorita "intelepciunii " dvs ,de a scoate de pe eshicherul politic constructia politica iliesciana . PNT-cd lui Corneliu Coposu nu s-a bucurat de sprijinul PNL ,cu acest partid isatoric n-ati incheiatr alianta ...mda ordinul e ordin si fondatorul USL dl ion Iliescu hotaraste agenda. RUSINE SA-TI FIE !

Adauga un comentariu

Random image