2017-01-16 20:10

EDITORIAL


În Europa germano-franceză

 |  21:13

S-a întâmplat că s-au întâlnit iar şi avem un nou acord în Europa, după alte acorduri, planuri, care tot s-au schimbat şi nu au funcţionat. De la declaraţii la practica implementării e cale lungă. Da, au mai cumpărat un pic de timp, au mai dat un semnal pieţei. Ce urmează? Dincolo de vagul deciziilor luate joi, cum va arăta relaţia celor 17 ţări ale zonei euro cu restul UE?

Pentru că Europa cu două viteze a devenit o realitate. Pe de o parte avem liga superioară reprezentată de statele din zona euro care merg pe mâna unificării fiscale, sub conducerea comandoului Merkel-Sarkozy. În cealaltă parte avem statele care nu au aderat la euro, dar vor să intre şi cele care pun sub semnul întrebării o astfel de mişcare. Ţările care au semnat înţelegerea de joi vor fi atent supravegheate şi sancţionate în caz că nu respectă reglementările acordului interguvernamental. Cum vor arăta aceste sancţiuni automate încă nu se ştie. Dar existenţa lor înseamnă cedarea unei noi redute, autonomia bugetară. Adio suveranitate!

În noua Europă germano-franceză, autonomia bugetară se vrea înlocuită cu un soi de unificare fiscală, o combinaţie de stabilitate bugetară şi austeritate, principii pe care a marjat mereu Angela Merkel. Ce înseamnă asta? Greii vor să impună austeritate suplimentară prin control suplimentar. Un simplu calcul matematic arată că rezolvarea crizei datoriilor prin creşterea austerităţii nu este suficientă. Ei mai vor creşterea Fondului european de stabilitate financiară, un instrument folosit ca scut pentru pieţe, dar care până acum s-a dovedit ineficient şi în criză de resurse. Mergând mai departe, statele din zona euro şi celelalte state membre vor lua în considerare suplimentarea resurselor Fondului Monetar Internaţional cu până la 200 miliarde euro sub forma unor împrumuturi bilaterale, pentru a consolida resursele anticriză ale creditorului de la Washington. Adică dincolo de retorica noi facem şi dregem, Europa nu face faţă fără FMI şi îi dă biciul austerităţii.

Şi atunci, ce urmăreşte, de fapt, Europa germano-franceză? Pariurile sunt deschise.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-10

TAGURI: merkel sarkozy, ue, europaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image