2018-10-24 08:01


Intenţii tehnocrate, realităţi neschimbate

 |  17:57
Eduard Ivaşcu

Bugetul pe 2016 se anunţă a fi primul test pentru Guvernul Cioloş. Deşi, iniţial, mai toate partidele se declarau dispuse să îl treacă cât mai repede prin Parlament, lucrurile s-au mai schimbat în momentul prezentării proiectului. Practic, deşi este tot bugetul lui Ponta, doar altfel împachetat, proiectul lui Cioloş şi-a atras deja reproşurile PSD, care nu este dispus să accepte nici o schimbare, oricât de mică. Dragnea şi ai lui sunt deja cu gândul la alegerile de la anul şi, dat fiind că Guvernul Ponta a răsturnat deja tot sacul cu majorări şi “relaxări” în proiectul de Buget, ar vrea ca Cioloş doar să îl semneze, pentru că de asumat şi-l asumă ei.

Pe de altă parte, nici PNL nu pare dispus să susţină eventuale reduceri de cheltuieli sau alte reforme abrupte, din fix acelaşi motiv: vin alegerile! Ori, din perspectiva politicienilor, asta scuză orice, mai ales pornirile populiste. Tehnocraţii vin şi pleacă, alegătorii rămân!

În aceste condiţii, este evident că, pentru a trece bugetul prin Parlament, Cioloş este obligat să accepte “filozofia” lui Ponta, în care deficitul bugetar este deja la limita maximă, iar loc pentru prea multă imaginaţie nu există.

Practic, PSD ar vrea ca Cioloş să ţină doar drumul drept, fără să scape din mână deficitul, pentru ca Dragnea să se poată lăuda cu minunea de buget în campanie. Altfel spus, rol tipic de technocrat, la sacrificiu.

Toată discuţia despre reforme, noi idei de dezvoltare, priorităţi regândite, nu este de fapt decât un şir de bune intenţii, pe care Guvernul Cioloş le are pe hârtie, dar pe care nu le va putea pune în practică. Nu într-un an cu două rânduri de alegeri!

Situaţia macroeconomică foarte bună din prezent aminteşte de “duduiala” economică care îl legăna pe Tăriceanu în 2008, chiar înaintea crizei financiare. Paradoxal poate pentru unii, situaţia este surprinsă foarte bine de Vasile Dâncu, actualmente vicepremier technocrat, dar fost vicepreşedinte al PSD şi ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul Năstase, altfel spus un om care nu poate fi bănuit de simpatii de dreapta. "Avem creştere economică cu care ne împăunăm în statistici, dar este creştere fără dezvoltare (…) Consumă resurse şi dă senzaţia unei dinamici pozitive, dar de fapt nu foloseşte la nimic", spune Dâncu, care apreciază că o asemnea creştere economică “nu foloseşte oamenilor şi nu foloseşte viitorului”. Ar mai fi de adăugat doar că, în ciuda bunelor intenţii declarate, Bugetul pe 2016 nu va schimba cu nimic această situaţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-13

TAGURI: buget, 2016, guvern, dacian ciolos, parlament, ponta, psd, alegeri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...