2018-11-14 13:29


Învăţământul românesc a ajuns o cloacă

 |  19:53
Valentina Grigore

Şpăgile vehiculate pentru intrarea la o anumită şcoală, pentru protocol la examene, pentru cadourile profesorilor şi câte şi mai câte nu sunt o noutate. Se practică de ani buni, şi părinţii noştri s-au confruntat cu ele şi noi, ca părinţi, ne confruntăm cu ele. De ce nu facem nimic în această privinţă?

Pentru că, dacă spunem ceva, riscăm să atragem mânia tocmai asupra copilului pe care încercăm să-l ajutăm. Pentru că învăţământul românesc a ajuns o cloacă. Câteva elemente negative atrag asupra tuturor profesorilor suspiciunea că iau şpagă. Şi spun acest lucru tocmai pentru a atenţiona acele cadre didactice care o să mă condamne pentru generalizarea de faţă: ieşiţi în faţă, cei care sunteţi corecţi, şi eliminaţi astfel de elemente din sistem! Daţi un exemplu! Şi o să fiţi surprinşi câte cazuri o să apară. Atunci generalizarea de faţă o să vi se pară normală.

Cazul recent al fraudei de la liceul bucureşten „Dimitrie Bolintineanu” este o dovadă în plus a practicilor deplorabile la care s-a ajuns. O reţea întreagă de profesori, în cârdăşie cu inspectorul care ar fi trebuit să reprezinte legea în domeniu, a ţinut o ţară întreagă pe jar. Peste 140.000 de elevi şi părinţii lor au aşteptat cu sufletul la gură decizia ministerului. Se va relua sau nu proba la română? În cele din urmă, ministrul Pricopie le-a dat vestea salvatoare: nu se dă din nou examenul la română. Un alt scandal a zguduit şi proba de ieri, cea obligatorie a profilului. Se pare că o elevă din Năvodari a fost dată afară din examen pentru că nu a  avut bani de şpagă.

În legătură cu frauda de la „Dimitrie Bolintineau” se pune întrebarea de ce autorităţile au preferat acest tărăboi dacă filau liceul de mai bine de o săptămână? Înţelegem regulile unui flagrant, trebuie lăsat să se petreacă pentru a putea fi demonstrat, dar, în cazul de faţă, având în vedere importanţa acestui examen pentru atâţia copii, poate că ar fi fost mai potrivită prevenţia, să nu lase să se întâmple, să stârpească răul din faşă. E adevărat, nici ministrul Educaţiei, nici autorităţile implicate  în descoperirea fraudei (SRI, STS, Poliţie) nu ar mai fi câştigat un capital de imagine atât de mare datorită faptului că au rezolvat unul dintre cele mai mari furturi din istoria bacalaureatului postdecembrist. Este adevărat, poate nici nu ar fi descoperit, cel puţin nu acum, complexitatea reţelei. Dar suntem siguri că, ulterior, prin metode „specifice”, ar fi reuşit să demaşte întreaga prostituţie din sistem. Iar copiii ar fi susţinut examenul fără motive suplimentare de stres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-05

TAGURI: bacalaureat, frauda, cloaca, invatamant, Pricopie, proba, examen, romana
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


JULLI
03 Iul 2013

Învățământul românesc nu poate fi pus într-o lumină proastă din cauza unui liceu, două. Există foarte mulți copii care învață. Dacă noi învățăm și 40 nu, cu siguranță nu spunem despre învățământul românesc că e o „cloacă”.
ALINA COTOI
05 Iul 2013

N-AVEA CUM ALT; ATÎTA TIMP CÎT ESTE PARTE CONSTITUTIVĂ A ”SOCIETĂȚII ROMĂNEȘTI”, ADEVĂRATĂ CLOACA MAXIMA!
CRISTINA
07 Iul 2013

Nu mai amestecati seralistii care lucreaza in strainatate si au bani cu niste copii care merg zi de zi la scoala si invata. Seralistii doar ca exceptie pot promova la BAC!
ZARNESCU VALENTIN
07 Iul 2013

NU SUNT DE ACORD CU GENERALIZAREA DIN TITLUL ART.!EU LUCREZ IN SIS.DE INV.,DE 35 ANI SI NU AM PRETINS 1 LEU,DE LA ELEVI SI PARINTI!SI K MINE SUNT MII DE PROFI,CARE NU MERITA BLAMATI-N STIL ABJECT,DE MULTI ANI!????
ANETA
07 Iul 2013

Este rusinos si revoltator ce se intampla.in invatamant. Generatia mea a invatat carte si fara spaga. Cred ca sunt vinovati nu numai profesorii, ci si parintii, pe care nu putem sa-i excludem din aceasta ecuatie. Din pacate, tot cei care nu invata ocupa posturile cele mai importante, deoarece sunt ajutati de pile, iar ceilalti sunt nevoiti sa ia calea bejeniei.
CRISTINA DINCA
07 Iul 2013

Oamenii prosti sunt usor de condus, sunt mai obedienti. cea mai mare resursa planetara sunt oamenii... profituri mari se fac pe seama om/ora munca...
Random imageUltimele stiri


loading...