2017-01-20 01:37

EDITORIAL


Mare belea! Funeriu pregăteşte de pe acum universităţile pentru campaniile electorale

 |  16:06
Mare belea! Funeriu pregăteşte de pe acum universităţile pentru campaniile electorale

Credibilitatea românilor a ajuns legendară. Cititoriiştiu, după experienţa ultimelor decenii, că de această credibilitate, sinonimăcu naivitatea, au profitat politicienii şi afaceriştii. De exemplu, când esteanunţată aplicarea unei noi măsuri legislative, care la prima vedere pare afi justă şi de mult aşteptată, primareacţie este una de bucurie, ne sculăm în picioare şi aplaudăm, dăm ochii pestecap precum găinile aduse la tăiat gâtul şi apoi strigăm în stânga şi-n dreapta căîn sfârşit s-a făcut dreptate. Abia după ceva timp aflăm că în spatele acţiuniis-a urmărit altceva, conştientizăm că am fost traşi pe sfoară, doar că ce afost făcut nu se mai desface. După această reţetă procedează şi ministruleducaţiei, Daniel Funeriu. Să vedem ce a pus la cale deunăzi şi ceintenţionează să mai pună. În primul rând a semnat un ordin prin care obligăuniversităţile ca orice angajare să fie făcută publică. Concret, Funeriudoreşte ca membrii comisiei de la concursul de angajare şi promovare pentru asistent,lector şi conferenţiar să aparţină altor univesităţi, iar în comisia de numirea unui profesor plin să fie inclusă o persoană de la o instituţie de învăţământsuperior din străinătate. Motivul: eliminarea nepotismului şi a prieteniilorbazate pe relaţii de afaceri. Măsura este, cel puţin teoretic, corectă şiminunată. Numai că, intenţionat sau nu, Funeriu a neglijat să precizezeaspectul politic al demersului. Se ştie că pentru ocuparea acestor înaltefuncţii didactice, candidaţii sunt imediat dibuiţi (mirosiţi) cu ce formaţiunepolitică cochetează. În consecinţă, candidatul anunţă mai întâi conducereapartidului despre problema lui, aceasta dă sfoară în toată ţară (doar se cunoscbine între ei), i se şopteşte rectoratului verdictul şi gata, zarurile au fostaruncate.

Bârfele de pe coridoarele ministerului spun că băiatulplănuieşte o devansare a alegerilor de rectori şi prorectori, alegeriprogramate pentru primăvara anului viitor. Raţiunea este uşor de dibuit. Logic,universităţile trebuiesc pregătite din timp pentru campaniile electorale.Acestea din urmă se cam suprapun cu cele de rectori şi e belea. Aşa că dinaceastă toamnă vom asista la primele schimbări rectoriale. Pentru politicienieste musai să pună stăpânire, în favoarea partidului lor, pe tot ceea ceînseamnă suflare universitară. Vă imaginaţi ce s-ar întâmpla dacă pierdcontrolul din aule?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
08 Mai 2011

Mai Caimacule, eu m-am sturat sa platesc bani la buget care sa ajunga in invatamantul superior, inutil si slab. Absolventi intr-o veselie, care astepata un somaj mai bun, pe care tot eu il platesc. Profesori universitari de 2 lei, care pentru o pozitie sociala si un salar baban, trebuie sa aiba studenti, camine, amfiteatre, intr-un cuvant, o gramada de cheltuieli suplimentare. AJUNGE CU MASCARADA PE BANII MEI! umarul de absolventi dein '89 era suficient. Cine are bani pentru capricii si diplome
MENATWORK
08 Mai 2011

sa si le cumpere. E cazul ca multe din facultatile astea din fiecare comuna, sa fie inchise, iar banii de la buget sa nu ajunga pe mana snapanilor cu titluri si grade didactice, pentru a fi folositi dupa bunul plac, pe baza AUTONOMIEI UNIVERSITARE. Nu pe banii mei!

Adauga un comentariu

Random image