2017-01-25 03:25


Marea băşcălie a controlului averilor. Ai bani, eşti suspect

 |  20:21
Marea băşcălie a controlului averilor. Ai bani, eşti suspect
O declaraţie de-a dreptul năstruşnică pare cea făcută deministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cu doar o zi înainte de anunţarea normelorde aplicare la Legea privind controlul averilor. Potrivit oficialului, Fisculîşi va concentra marea acţiune de control şi impozitare a averilornejustificate pe protagoniştii “Topului 300 Capital - Cei mai bogaţi români”.Nu pe adevăraţii evazionişti, aşadar, ci pe cei a căror avere este la lumină,destul cât să fie contabilizată de publicaţia care a întocmit topul. Prinurmare, ministrul vrea să ia la puricat achiziţiile făcute de Ţiriac, Becali, Patriciu,Tender şi atâţia alţii, care cotizează anual cu sute sau zeci de milioane deeuro la buget, doar-doar o mai găsi ceva de impozitat. În schimb, cei careînvârt miliarde de euro din afaceri de contrabandă şi crimă organizată nu vorfi deranjaţi, fiindcă n-au fost incluşi în “grupul-ţintă” stabilit de MinisterulFinanţelor, respectiv bogătaşii identificaţi de revista “Capital”.

Aşadar, eşti în Top 300, ai vilă şi maşină, devii suspectşi eşti căutat la conturi. Dar nu la conturile vechi, ci la cele deschise după1 ianuarie 2011, căci legea nu poate acţiona retroactiv. Şi mai e o condiţie casă fii verificat, după cum spune domnul Ialomiţianu: să ţi se facă o“reclamaţie” cum că îţi construieşti o casă sau că ţi-ai cumpărat limuzină, iahtsau bijuterii. Sau că ţi-ai permis o vacanţă scumpă. N-am aflat însă cum vor fievaluate “reclamaţiile” făcute, probabil, de vecini sau invidioşi, şi caredintre ele vor fi punct de plecare în investigaţiile inspectorilor fiscali.

Vă daţi seama pe ce bază de date va lucra Fiscul? Şi cebăşcălie va însemna, de fapt, acest control al averilor? E clar că guvernanţiin-au nici o altă idee de creştere a veniturilor labuget în afară de a mai lua nişte piei de pe cei deja jumuliţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-01-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image