2018-12-13 10:38


Marele vis chinezesc

 |  21:00

Din înţelepciunea chinezească: Celui ce ştie să aştepte, timpul îi deschide porţile.

China pare să fi aşteptat destul şi, pas cu pas, îşi duce ambiţiile la cel mai înalt nivel. Este ţara a cărei evoluţie economică impresionează, dar şi îngrijorează, pe motiv că ameninţă centrii vechi de putere.În ciuda provocărilor economice interne (cei mai mulţi chinezi trăiesc încă în sărăcie) şi a turbulenţelor legate de drepturile omului, Beijingul a urmărit aprope obsesiv promovarea intereselor sale în străinătate. Iar populaţia pare să dorească acelaşi lucru. Într-un sondaj de opinie realizat în 2006 de către Consiliul Chicago pentru afacerile globale şi Societatea Asia, 87% dintre respondenţii chinezi au spus că vor ca ţara lor să îşi asume un rol mai mare în afacerile mondiale.

Şi statul chinez îşi joacă rolul de putere în ascensiune, sub o formă modernă de colonialism. Prin investiţiile sale externe şi apetitul pentru materii prime, China a transformat deja economiile de pe tot globul, îndreptându-se în ultimii ani spre noi pieţe pentru exporturile ei în zone precum Rusia, Orientul Mijlociu, Australia, America de Sud şi Africa. Beijingul investeşte în construcţia de drumuri şi căi ferate, fabrici de textile, puţuri de petrol, metale rare, tehnologie, dar şi în achiziţionarea de obligaţiuni emise de statele cu probleme (exemple, SUA şi ţările europene cu datorii), chiar dacă acest lucru creează o codependenţă, la prima vedere periculoasă. China pare că ştie ce face şi riscă mizând pe creşterea influenţei sale. Puterea economică înseamnă putere politică şi militară. Da, China aspiră să domine lumea. Însă modelul chinez mai are până când să devină o alternativă la criza sistemului capitalist actual, pentru că problemele interne reprezintă slăbiciunea sa. Şi ceilalţi jucători globali nu vor ezita să le folosească în folosul lor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-07-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DAN
17 Aug 2011

china vrea sa schimbe lumea...inainte de a se schimba pe sine; s-ar putea sa mimeze reformele cu actualul vicepresedinte, care, by the way, e vazut ca un succesor destul de pragmatic si deschis. s-a intalnit acum cu biden...un semnal.
JALEN
09 Noi 2011

Well macadaima nuts, how about that.
Random imageUltimele stiri


loading...