2018-12-10 05:08


Mic curs de istorie politică recentă

 |  21:00

Când s-au anunţat rezultatele alegerilor din anul 2000, moş Ion Diaconescu, pe atunci preşedintele PNŢCD, rămăsese aproape la fel de buimac ca în momentul arestării din 1947. Nu înţelegea de ce partidul său nu numai că părăsea guvernarea, dar şi reprezentarea în Parlament. Practic, PNŢCD dispărea de pe scena politică. Lângă el, mult mai tânărul Remus Opriş, pe atunci secretar general al partidului. „Băi, Remuse, dar de ce am modificat noi legea electorală?” Întrebarea era logică. Ţărăniştii tocmai modificaseră legea, astfel încât pragul electoral de accedere în Parlament fusese ridicat de la 3 la 5%, respectiv 8% pentru o alianţă de partide, cum era CDR 2000 – alianţa cu care se prezentau ţărăniştii în alegerile din 2000. Răspunsul tânărului Opriş e desprins din piesele lui Caragiale: „Păi, nu mi-aţi spus că aşa aţi convenit dvs. cu domnul Iliescu? Aşa l-am făcut!”.

11 ani mai târziu, pesediştii lui Ion Iliescu (cel care îl fraierea pe Ion Diaconescu) trăiesc o dramă similară: de ce nu l-am susţinut noi pe Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei?

Ca să le înţelegeţi drama pesediştilor, trebuie să ştiţi că Sorin Oprescu a fost refuzat de partidul propriu atunci cînd s-a pus problema candidatului. L-au susţinut când pe Mircea Geoană, când pe Cristian Diaconescu. Ambii perdanţi. Oprescu şi-a văzut de drum, a candidat ca independent şi a câştigat.

Astăzi, pedeliştii, de comun acord cu pesediştii, au modificat legea electorală, astfel că este declarat primar candidatul care obţine cele mai multe voturi într-un singur tur de scrutin. Experienţa PNŢCD din 2000 se repetă. Pesediştii (prezenţi azi într-o alianţă - USL) nu au un candidat care să fie capabil să câştige din primul tur, astfel că ei sunt nevoiţi să îi dea târcoale lui Oprescu, favorit în toate sondajele de opinie. Iar Oprescu le râde în nas, aşa cum le râdeau pesediştii liderilor PNŢCD în 2000.

Istoria e ciclică. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GAVRIL CALIN
01 Sep 2011

:))))))))))) o istorie reamintita cu acuratete! faptele s-au petrecut intocmai. ce nu a inteles DOMNUL DIACONESCU la cea vreme :)))))))))....a fost faptul ca domnia sa era un OM DEPASIT DE VREMURI.discutii au fost despre reimprospatarea conducerii dar nu s-a putut depasi momentul!! ISTORIA SE REPETA DAR CU ALTI PROTAGONISTI!!!!! astept sa vad cum pd-l calca pe acelasi drum:))) un fost taranist!
TEODOR
01 Sep 2011

Da,asa a fost cu disparitia PNTCD din 2000.Cat despre PSD-ul anului de gratie 2011,este putin spus ca ii da tarcoale lui Sorin Oprescu!Mai degraba,ii face o curte asidua Primarului General!Iar Sorin Oprescu,cand stie cam cine este "pretendentul",nu se lasa sedus asa cu una,cu doua!Si bine face!
SILE
05 Sep 2011

Ca simplu cetatean vad fondul problemei in alta parte.Cu actualul cotet legislativ nu vom putea porni pe drumul lung si greu spre normalitate.Intreaga clasa politica e raspunzatoare de mizeria in care ne aflam.Iar eu nu cred ca obligatoriu un popor are conducatorii pe care ii merita.De multe ori se intimpla sa fie fie pacalit ,fie sa i se impuna de altii. Le urez romanilor sa se trezeasca si sa dea cu impostorii de pamint de sa se basescu. O zi buna !
Random imageUltimele stiri


loading...