2019-01-24 01:01


Muică, ne-am ales... cu suspendare!

 |  20:41
Răzvan Mateo Mateescu

Tulburare mare după decizia CCR de a declara neconstituționale modificările la Legea Statutului aleșilor locali. Nu l-am văzut pe președintele Iohannis că s-ar bucura de victoria repurtată. Nici românii nu vor observa că a reușit să împiedice o lege strâmbă, pentru că discuția se concentrează pe efectele deciziei CCR, cum era de așteptat. Notă mică la comunicare, președintelui.

Încă nu se știe câți primari și alte categorii de aleși sunt în situația de a-și pierde mandatul din cauza unor condamnări la închisoare cu suspendare. Cei care au primit pedepse pentru mită pierdeau oricum funcțiile. Dar sunt mulți condamnați pentru abuz în serviciu care ar fi bătut din palme dacă trecea legea propusă de șase deputați PSD, șase de la UDMR, doi liberali, unul de la ALDE și  unul de la alte minorități. Alții, și mai mulți probabil, sunt în procese pentru abuz în serviciu și alte potlogării. Ar fi beneficiat și ei.

Dincolo de discuțiile juridice, încercăm să deslușim ce este moral și ce nu în statutul aleșilor locali. Să pornim de la o observație importantă: un om care își ispășește pedeapsa și i se ridică toate interdicțiile revine în societate egal în drepturi cu ceilalți cetățeni.

Toată agitația se referă la aleși locali care au călcat pe bec și sunt condamnați în timpul mandatului, cu executare sau cu suspendare. Așa spune legea care reglementează statutul lor. Dacă la cei cu executare e clară treaba, ce se întâmplă cu cei care au fost condamnați cu suspendare și apoi sunt realeși când încă se mai află în perioada de probațiune, adică sunt încă sub efectul suspendării condiționate a pedepsei cu închisoarea? Nu ar fi normal să nici nu candideze, ce să mai vorbim de pierderea funcției? Am spune că da. Pentru că ei nu sunt încă egalii celorlalți cetățeni. Societatea mai are de așteptat un anumit timp pentru a se convinge că „nu mai fac” prostii și abia după aceea ar fi moral să aibă pretenția să candideze, să revină la normal. Nu scrie pe niciunde asta. Cazul lui Mircia Muntean de la Deva este emblematic. A fost condamnat în 2013 pentru abuz în serviciu la 4 ani cu suspendare și judecătorii i-au dat șase ani în care justiția va sta cu ochii pe el ca să își merite suspendarea. Dar la nici un an după ce practic judecătorii l-au iertat de închisoare, deși au decis că e vinovat, Muntean s-a îmbătat și a comis un accident de circulație, apoi a fugit de la locul faptei.

De ce a fost lăsat să candideze? Poate că alegătorii pot fi fermecați cu una, cu alta, dar poate tocmai de asta legea ar trebui să îi împiedice pe penali să candideze.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-10

TAGURI: muica, suspendare, presedinte, iohannis, ccr, lege, statut
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...