2018-12-16 05:44


Mușchii Turciei

 |  20:08
Răzvan Mateo Mateescu

În nebunia generală provocată de războiul civil din Siria, de multitudinea de grupările care se luptă cu forțele regimului Al-Assad dar și cu Statul Islamic, iată că Turcia doboară un avion rusesc sub pretextul că i-a încălcat spațiul aerian. Pare un gest de iresponsabili, mai degrabă decât „responsabili oficiali”, cum li se spune celor ce au luat decizia să fie doborât un avion ce nu reprezenta practic niciun pericol pentru țara lor.

Care este rostul acestui incident, altul decât să își arate mușchii în fața lui Putin? Și nu sunt numai „mușchii” lor, ci și ai NATO, pentru că alianța a fost nevoită să sune goarna și să convoace o reuniune de urgență.

Putin spune că a fost ca un cuțit înfipt în spate și îi azuă pe turci că susțin terorismul, iar premierul turc vorbește de datoria națională să își apere teritoriul.

Dincolo de agitație, de declarațiile sforăitoare ale lui Putin sau ale premierului turc,  trebuie să spunem că în zona unde zbura avionul rusesc nu operează gruparea teroristă Statul Islamic, ci diferitele grupări de rebeli care luptă împotriva regimului Al-Assad. Și sirienii lui Assad, și rușii spun că avionul se întorcea dintr-o misiune împotriva teroriștilor din Statul Islamic, deși nu e nici urmă de ei pe acolo. Concluzia ar putea fi că ataca din nou opoziția moderată, dar adevărul probabil că nu îl vom afla niciodată.

Pe de altă parte, turcii au de susținut turkmenii din Siria. Nu mai departe de vineri, Ministerul de Externe de a la Ankara l-a convocat pe ambasadorul rus și i-a cerut ca Moscova să oprească operațiunile împotriva zonelor locuite de turkmeni în Siria. Nu e luptă împotriva terorismului, ci bombardarea civililor ce fac avioanele rusești, iar asta va avea consecințe grave, a fost avertismentul MAE turc transmis ambasadorului Andrei Karlov. Și uite că a avut, pentru că putem bănui că doborârea avionului, care pare un gest exagerat, iresponsabil, este chiar asta: un avertisment dat rușilor să stea mai departe.

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-26

TAGURI: muschi, turcia, forte, al-assad, statul islamic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...