2017-01-16 19:19

EDITORIAL


Nici austeritatea nu mai e ce a fost

 |  21:00

Într-o lume în care lobby-ul pentru austeritate a atins cote periculoase,mizând pe un as care a funcţionat în anii ’90, Organizaţia Naţiunilor Unite a ieşit cu un raport prin care avertizează că economia globală se va confrunta cu o stagnare pe termen lung. Cauza? Măsurile de austeriate luate de guverne pentru reducerea deficitelor fără pachete de stimulare pentru ocuparea forţei de muncă, distribuirea venitului social la un nivel acceptabil sau creşterea consumului.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că autorităţile statelor, sub presiunea atacurilor speculative ale pieţelor asupra datoriilor publice,au încercat în primul rând să calmeze pieţele şi să nu sperie investitorii, dar au ignorat probleme structurale ale statelor şi pieţelor. Dacă scad doar cheltuielile, fără alte măsuri care să ducă la creştere economică în mijlocul unei crize, rezultatul se numeşte tot autodistrugere. Până la urmă, e o chestiune de bun-simţ. Şi asta pentru că cei mai mulţi economişti vorbesc de recesiune sau depresie economică bazându-se, în primul rând, pe creşterea preţurilor pe pieţele bursiere pentru a demonstra creştere economică şi profit. Astfel, ei susţin că înăsprirea fiscală este indispensabilă pentru restabilirea încrederii pieţelor financiare, percepute ca fiind cheia pentru redresarea economică, în ciuda faptului că există o părere aproape unanimă că această criză a fost rezultatul unei disfuncţionalităţi a pieţei financiare, iar deficitele publice s-au mărit ca urmare a miliardelor injectate în salvarea băncilor. Mai mult, potrivit unor analişti, nu există nici o dovadă că o austeritate fiscală pe termen scurt, pe fondul unei economii în stagnare sau picaj, restabileşte încrederea investitorilor.

Şi atunci? Rămâne cum am stabilit: scapă cine poate! Atât pieţele, cât şi statele au nevoie de o regândire structurală, dar trebuie să ai şi cu cine să o faci.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image