2017-01-18 20:37

EDITORIAL


Nu contează la ce universitate înveţi. Important e să nu ajungi prost cu diplomă

 |  18:37
Nu contează la ce universitate înveţi. Important e să nu ajungi prost cu diplomă
Cu ceva timp în urmă mi s-a stricat instalaţia electricădin apartament şi am fost nevoit, pe seceta asta de bani, să chem un electricianprofesionist ca să facă reparaţia. Lucrarea a durat trei zile, s-au găuritpereţi, s-au tras cabluri noi, s-au montat alte prize, deci tot tacâmul ca săte lase nervii şi să sari gardul la spitalul de nebuni. În sfârşit, pe totparcursul lucrării, electricianul cu diplomă a vorbit continuu şi mi-a relatatpovestea fiicei sale, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Gh. Lazăr” dinBucureşti. Reproducem şi noi naraţiunea: „Fata mea învaţă destul de bine. Bagmulţi bani în ea. Anul trecut, pe când era într-a XI-a, am dus-o în treicapitale europene, la Viena, Paris şi Londra, ca să vadă unde-i place, unde sesimte mai bine şi să ştie ce universitate i s-ar potrivi într-una din acesteoraşe. Cel mai mult i-a plăcut Londra. Ca specializare doreşte să urmezeinformatica. Deci, după Bac o voi înscrie acolo. Câştig destul de bine ca s-oîntreţin la facultate”. La auzul acestei hotărâri părinteşti, spusă cu oconvingere molipsitoare, de netăgăduit, am pus, fireşte, următoarea întrebare:„De ce nu aţi dus-o să viziteze şi universităţile din Iaşi, Cluj, Timişoara,Târgu-Jiu, Sibiu, Alba Iulia, Constanţa sau Bucureşti?”. „Ce faci domnule –mi-a replicat electricianul –, mă iei la mişto? În ruptul capului nu vreau săstudieze într-o facultate românească!”.

Convingerea mea rămâne că a fi student la o facultate dinRomânia este o onoare mult mai mare decât să te duci, din primul an de studii,la o universitate din străinătate. Ştiu că, după această afirmaţie, cititoriise vor cruci şi vor striga în gura mare că pe ziarist l-a lovit damblaua, că nue în toate minţile, că a luat-o pe arătură, s-a debusolat săracul de el şi cădelirează. Nimic din toate astea! Vorbesc în cunoştinţă de cauză şi susţin încontinuare că un proaspăt absolvent de liceu trebuie să-şi continue studiilesuperioare mai întâi în ţară şi după aceea aiurea. Să mă explic! În condiţiileactuale, după încheierea socotelilor cu liceul, ştim cu toţii că tinerii au opregătire generală precară şi foarte precară. În primul rând, la modul cel maisimplist vorbind, un tânăr nu cunoaşte bine limba română şi, ca efect, doarciripeşte agramat într-o limbă străină, de cad părinţii şi rudele pe spate deadmiraţie. În consecinţă, este nevoie ca studiile de licenţă să se facă înRomânia şi după aceea masterul, adică specializarea, să se continue, dacă sedoreşte, în străinătate. În trei ani de licenţă, fetele şi băieţii au timpsuficient pentru o pregătire adevărată, cu condiţia să nu confunde aula cudiscoteca şi mall-ul cu biblioteca. Atenţie părinţi! Dacă eşti prost cu diplomăde Sorbona, nu te angajează nimeni, nici în Franţa sau în Anglia, nici înRomânia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-21



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

SILE
18 Iun 2011

Eu cred totus ca gresiti. Sorbona nu da diplome cu usurinta cu cu care dau unele facultati din Roman ika.In privinta gramatici i limbii romane, generati a mea a facut gramatica p ina in clasa VII-a si o s tiu destul de bine si acu m cind ma apropii de 70 d e ani.Cunoasterea serioas a a gramaticii mi-a permi s sa invat si limba ceha la virsta de 58 de ani.Im portant e ca tinarul sa f ie constient de nevoia de a invata temeinic si de a-si trece prin filtrul p ropriei gindiri tot ce in vata. O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image