2019-01-16 18:26


Nu putem reuşi decât împreună?

 |  20:39
Nu putem reuşi decât împreună?

Societatea românească se zbate într-o criză gravă din care nu poate ieşidecât printr-un efort al nostru, al tuturor. Alianţa Civică se adreseazătuturor celor ce se consideră la fel de răspunzători de viitorul României ca şicei ce se află la Putere. România se găseşte prinsă într-un angrenaj putândduce la catastrofă dacă grupurile, personalităţile, persoanele care au doveditataşament pentru democraţie şi valorile civilizaţiei europene nu întreprind olargă acţiune în cadrul societăţii civile. Viitorul nu depinde decât dehotărârea noastră de a ne dedica în întregime redresării naţionale. AlianţaCivică îşi propune să acţioneze energic pentru sprijinirea procesului dedezvoltare a unei societăţi civile, singura în măsură să asigure exercitarealibertăţilor cetăţeneşti. Alianţa Civică consideră ca factori agravanţimultiplele forme de intoleranţă, mistificare, ură, corupţie, egoism,rea-voinţă. Alianţa Civică militează pentru eradicarea tuturor acestora şi susţinecă avem nevoie de adevăr ca de pâine. Fără o reînviere grabnică a valorilormorale afirmate în revoluţie, poporul nostru este în pericolul de a se scufundaîn haos şi barbarie.

Ceea ce tocmai aţi citit este începutul unui document scris acum 20 de ani. Mai exact, înnoiembrie 1990. Este actul constitutiv al celei mai importante organizaţiicivice a României postdecembriste - Alianţa Civică. Nu-i aşa că aţi uitat deAlianţa Civică? Mărturisesc, şi eu. Până azi-dimineaţă când am văzut pe opagină de internet o reclamă nouă la o apă minerală. M-a izbit asemănareadintre logouri. Şi am început să-mi amintesc, „google-ind”, ce importantă a fost cândva această asociaţie civică. Nu putem reuşi decâtîmpreună - spunea sloganul Alianţei Civice, care a devenit ulterior şi sloganulConvenţiei Democratice. Pe 15 noiembrie 1990, la doar o săptămână de laconstituirea A.C., în toată ţara aveau loc mişcări ample de protest împotrivapreşedintelui Ion Iliescu şi a Guvernului Petre Roman. Se cerea adoptareaPunctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Doar în Bucureşti ieşeau atunci înstradă pentru a protesta câteva sute de mii de oameni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului,Bogdan Baltazar, apărea curent la televiziune calificând A.C. drept o mişcareextremistă, iar ziarele aservite puterii de atunci vorbeau despre AlianţaCivică numind-o opera unor “trădători de neam”, “vânzători”, “legionari” etc.Adică, Ana Blandiana, Petre Mihai Băcanu, Mihai Şora, Romulus Rusan, DoinaCornea, Dan Puric, Stelian Tănase, Nicoale Manolescu, Marian Munteanu etc.

Au trecut 20 de ani deatunci. Alianţa Civică a intrat în adormire, iar noi se pare că n-am reuşitîmpreună. Am reuşit, eventual, separat. Aqua Carpatica a reuşit să se inspiredin logoul Alianţei Civice. Raiffeisen Bank a reuşit modificândun pic sloganul A.C. şi generând „Reuşim împreună”. MarianMunteanu a reuşit în afaceri (unii au afirmat că în afaceri cu arme,dar el a negat). Stelian Tănase a reuşit ca director editorial şi realizator tvla Realitatea. Iar Roxana Ioniţă, în continuare membru al Conducerii AlianţeiCivice, a reuşit într-o afacere cu sex pe nume „Attraction Club”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...