2017-01-24 05:09


O provocare pentru secolul 21

 |  17:39

Trecutul se repetă, dar capată forme diferite de manifestare evolutivă. Suntem într-un plin proces de reconfigurare a “ hărţii puterilor” la nivel mondial.

Opţiunile SUA de politică externă au mers pe  preocuparea pentru democraţie, drepturile omului şi credinţa că puterea americanăpoate fi utilizată în scopuri morale. Sub această aură, care, dincolo de retorică, a ascuns şi o gamă largă de interese proprii fără legătură cu marele bine public global, americanii au intervenit adesea, mai mult sau mai puţin vizibil, în mersul organizatoric al unor state din diverse colţuri ale lumii. Au făcut-o prin războaie anticipative (Irak), prin sprijin financiar acordat unor grupuri pregătite să se opună şi să submineze regimurile din ţările vizate, prin mesaje legate de evenimente cu potenţial declanşator de revolte precum fraudarea alegerilor, oprimarea opoziţie etc. Statele Unite au fost liderul „cavalerilor albi“. Şi încă încearcă să fie. Dar…

Coerenţa politicii externe americane pare în picaj în faţa unor evoluţii politico-economice-militare aflate sub semnul surprizelor conjuncturale. Acum nu mai există o singură voce care dă linia directoare dominantă la nivel internaţional, ci o ramificaţie de poli decizionali care au nevoie să se impună în cursa secolului 21. China se extinde financiar şi militar, face alianţe şi poate acorda ajutor financiar acolo unde este nevoie, luând locul SUA.  Rusia vrea să redevină ce a fost în trecut şi a început să joace retorica „Războiului Rece”. Orientul Mijlociu capată noi valenţe odată cu creşterea blocului islamist. SUA par că pierd influenţa în zonă ca urmare a politicii ambigue legate de Israel şi palestinieni şi după desconsiprarea mai multor celule CIA şi pierderea unor secrete militare importante. America Latină se uneşte, Europa nu mai vrea să asculte de nimeni.

Un analist atrăgea atenţia că Statele Unite  par că au în aceste zile mai mulţi duşmani decât prieteni. Au vrut să îi aibă? Putem oare anticipa cine cui va da seamă în secolul 21?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-02-18

TAGURI: politica externa, dominatie, sua, china, orientul mijlociu, rusia, democratie, putereComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DUMITRU IUGA
18 Dec 2011

De acord cu analiza. Cu o singura observatie - nu evidentiati si disponibilitatile SUA in toate domeniile, inclusiv in cele politice. SUA ramane o hiperputere si cei care cred ca va ceda acest statut isi fac iluzii. Iar un razboi planetar americanii stiu cum sa-l poarte. Exista doua precedente.
GOGO
18 Dec 2011

Bravo Reya ! Poate faci un serial fiindca material este girla ! In domeniul acesta vei face o cariera frumoasa ! Succes !
Random image