2017-01-21 23:40

EDITORIAL


O viață plină de… bătături

 |  18:59
O viață plină de… bătături

Într-o zi, pe la prânz,(ciorba pe masă, copilul atașat de scaun etc.) tot frecând telecomanda, însus-și-n jos, în căutarea unei emisiuni, la care să mă uit și eu, măcar 5minute, fără să mă enervez, am aterizat, fix, într-un reclamă, de o scârboșenierară: la răzătoarea de bătături, dotată cu rezervă pentru pieliţe moarte!

Filmuleţul, care erareluat de vreo 7 ori, încontinuu, cu sadism, prezenta avantajele utilizăriiunui instrument ciudat, în pas cu noile cuceriri ale ştiinţei şi tehniciimondiale. Adică, o răzătoare metalică, rotundă, cât podul palmei, care are şiun capac din plastic. Din imagini se vedea clar cum dispozitivul acţiona atâtde fin, încât nu putea sparge nici măcar un balon, pentru că strângea cu„precizie fixă” doar bătăturile şi le depozita, una câte una, într-o rezervă„pe care o poţi goli când vrei”.

Doamne Sfinte! Şidintr-odată îmi înflorește ecranul, umplându-se de tălpi muncite, obosite,deteriorate și scofâlcite, care se transformă, apoi, ca prin minune, în tălpinormale, fine şi corespunzătoare, graţie „raşchetei cu rezervor de pielemoartă”. Din televizor, parcă şi iese un abur acru de labe neglijate, pline deciuperci şi dermatite cronice căpătate în armată, în `78, la tancuri.

Și încă ceva: doardacă aparatul e comandat acum, la un preț ce sare ușor de 100 de lei, (o nimicatoată!) omul cu probleme la călcâie va primi, ca bonus, și un polizoraş, curotiţe de rezervă, alimentat cu baterii, destinat unghiilor tari și cu personalitate!

Pe timp de criză,răzătoarea de tălpi trebuie să aibă o mare căutare în rândul multor români,care au descoperit deodorantul înaintea săpunului și se spală cu prosopul ud casă facă ceva economie la apă, dar şi în tabăra celor chinuiţi de viaţă şi birocraţie.Oamenii fac bătături stând la cozi, la Circa Financiară şi Poştă, atunci cândse duc pe jos să-şi caute de lucru sau alergând după produse mai ieftine. Întrerude sau între vecinii cumsecade şi discreţi, răzătoarea minune se mai poate şiîmprumuta, că aşa-i la necaz, trebuie să fim uniţi, mama ei de viață! Parcă-lşi aud pe nea Nicu de la 8, cum o roagă duios pe tanti Nuți de la 6 să-iîmprumte „niţel” dispozitivul: „Dă, bre şi mie răzătoarea aia, n-auzi? Mâine măduc la doctor! În 10 minute ţi-o aduc curată! Am nişte călcâie, beton!, mă facdracu’ de rahat, l-am mai zgâriat odată pă om şi mi-e ruşine!”

Răzătoarea, fie ea de morcovi şi ţelină, decartofi, brânză sau călcâie, e un obiect aparte în gospodărie. Ea dăutilizatorului mica şi intima satisfacţie de a îndepărta ceva nefolositor de peun lucru bun. E un act de dreptate, pe care, măcar în microcosmosul nostru, îlputem face, până ce, la rându-ne, vom fi raşi de Răzătoarea Supremă. Aia cuCoasa… aţi ghicit!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

NEA FANE
21 Mar 2011

articol la fel de scarbos si inutil ca si reclama povestita.

Adauga un comentariu

Random image