2018-12-14 19:11


Paştele bunului simţ

 |  20:10
Paştele bunului simţ

De fiecare dată când se apropie Paştele, românii dau din colţ în colţ. Uniise pregătesc cu pioşenie şi cuminţenie sufletească să întâmpine marea şidramatica sărbătoare creştină, în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce,ca să ispăşească păcatele omenirii... Câţiva îşi iau o mică vacanţă şi dau fugala mare sau la bulgari. Alţii, îşi fac planuri de distracţie „la maxim” princluburi şi cârciumi de fiţe, unde fumul gros (nu de la tămâie sau smirnă) le vamângâia simţurile, iar gagici seminude, înţolite cu blăniţe de iepuraşnevinovat, se vor freca iute şi conştiincioase de ţevi, mese şi scaune. Darfiecare face ce vrea, viaţa e o ofertă continuă...

A devenit o tradiţie, ca înaintea celei mai mari sărbători a creştinătăţii,veştile privitoare la „cât de săracă va fi masa anul acesta”, să răzbată dinecranul televizorului, pe toate vocile şi cu toate intonaţiile posibile. Aparîn imagini bătrâneii mâhniţi, înlăcrimaţi, cu haine ponosite, care, cu mâiniletremurânde scotocesc prin portofele scorojite după vreun bănuţ. Şi aceleaşitexte: Reporter: „Veţi avea miel de Paşti?” Bătrân: „E greu, taică!Nu ne ajută nimeni, n-avem medicamente, pensiili e mici, mâncăm mai puţin. Nune permitem o cărniţă de mieluţ..."

Ţi se rupe inima, nu alta! Dar nu echiar aşa. Mai şi exagerăm niţel. Oricum, totul o ia la vale spre „politic” şiasta e cel mai important pentru cei care vor voturi.

De 20 de primăveri de când românii pot contempla minunea Învierii pe miculecran, n-a fost an în care mielul şi produsele derivate, să nu fie puse subsemnul întrebării. Ba e căţel, ba e pisică. Uneori se nimerește chiar miel, darși atunci bombănim. E prea scump! Totuși de Paște se vând și seturi de ouăcolorate, pictate sau încondeiate, ouă din ciocolată, iepuri de toate mărimile(tot din ciocolată), găini, găinuşe, cocoşei şi puiuţi. Fantezia producătorilorşi comercianţilor nu cunoaşte limite. Agenţiile de turism au pregătit pacheteatractive în zone exotice, iar sex shop-urile abundă de cadouri specifice:chiloţi comestibili, cremă excitantă, mielul gonflabil - bun la pârnaie pentruclaustraţi - prezervative cu iepuraşi etc. Pentru toate gusturile!

După Înviere, televiziunile se vor întrece în ştiri despre oameni aduşi laspitalul de urgenţă în comă alcoolică, leşinaţi din pricina etnobotanicelor(fumate în cinstea Răstignirii, probabil, de supărare!) sau epuizaţi hepaticdin cauza îmbuibării cu ouă, cârnaţi şi cozonaci. Alţii îşi vor sparge capetele,îşi vor tăia jugularele cu sticla de bere prin baruri şi câţiva vor muri peşoselele patriei în accidente de maşină. E trist pentru că se pierde simţulmăsurii (bine, pe ăsta nu-l mai găseşte nimeni!) şi ideea de sărbătoare aLuminii. Iar Iubirea, piere și ea din noi, în fiecare an, puțin câte puțin.

Spectacolul de lumină și culoare, cu iepuri de ciocolată poleiți fistichiu șiouă pictate cu personaje din desene animate, show ce însoțește sărbătorilePascale, cu mult înainte ca Iuda sa-și numere monedele, umbresc adevăratulmiracol al Învierii Domnului. Cuvintele „post”, „patimi” și „înfrânare” suntflori rare în buletinele de știri, iar Iisus își poartă, tot singur, crucea peGolgota, în timp ce lumea se distrează copios.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...