2018-12-16 06:51


Pasul Cioloş

 |  18:09
Alin Burtescu

Dacian Cioloş e propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. Numele lui se vehiculează de zile bune, însă neamţul a aşteptat să se aşeze piaţa. Cioloş pare să fie soluţia ideală pentru a împăca şi manifestanţii şi partidele politice.

Cioloş are o misiune imposibilă. Trebuie să schimbe faţa Executivului, de la miniştri până la simpli funcţionari, într-un an de zile, cât mai e până la alegerile parlamentare. Corupţia, lenea şi batjocura pe care o simt cetăţenii dinspre Guvern trebuie anihilate. Românii ştiu clar că nu vor trăi mai bine dintr-o dată, dar vor să vadă o schimbare. Cioloş nu va trebui să dea cu barda, ci să taie cu bisturiul. Finuţ şi des. Experienţa de comisar european l-a învăţat acest lucru. Şi să pună repede ceva bun în loc. Principala lui preocupare trebuie să fie construcţia.

Cioloş va fi atacat de cei care nu vor nici o schimbare, de corupţi şi acoliţii lor. Vrea nu vrea, Cioloş e parte din sistem, motiv pentru care preşedintele nu l-a desemnat cât timp în stradă erau zeci de mii de oameni. A fost ministru al Agriculturii şi comisar european. Legătura de rudenie cu „Vulpea” Virgil Ardelean, fost şef la doi ş-un sfert, nu-l avantajează. Rămâne de văzut dacă se va comporta aşa cum l-a descris Iohannis, ca o „persoană integră şi care ştie să gestioneze sisteme în situaţii complicate”.

Dacian Cioloş a declarat că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a asigura „prezenţa publică a Guvernului care să asigure puntea de legatură între politic şi societate”. Atfel spus, va arăta pieţei ce face. Cu exemple. Cel mai probabil cu ajutor de la DNA când vine vorba de corupţi.

Lumea aşteaptă multe de la Cioloş şi e normal să fie aşa. Însă el este propunerea lui Iohannis, iar dacă premierul va da chix, şeful statului va fi considerat vinovat. Deja gurile rele au lansat fraze de genul „Cioloş e prim-ministrul lui Iohannis. Se şi aseamănă”.

Altfel, Dacian Cioloş a reuşit cât timp a fost comisar să-i facă pe europeni să bage în seamă România. Până la el, orice demers se lovea de nepăsarea UE. E de ajuns azi ca cineva de la Comisia Europeană să trimită o întrebare la un minister de-al nostru pentru a se mişca ceva. Ce-i drept, cam aici se opreşte grija europenilor pentru noi, dar e un pas. Cum a zis şi Băsescu, poate mai facem şi alţii, mai repede. Depinde de Cioloş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-12

TAGURI: dacian ciolos, premier, klaus iohannis
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CARACATITA DIPLOMATIEI
10 Noi 2015

Impus si pregatit de vechile , noile , Imperii . Au stat in chinurile nasteri 2 saptamini , cind era aranjat , stia si madam Ciocilina de Plescoi .
Random imageUltimele stiri


loading...