2017-01-20 20:08

EDITORIAL


PDL „reciolanizează” ţara, românii îşi pun traista în băţ

 |  19:58
PDL „reciolanizează” ţara, românii îşi pun traista în băţ

În vreme ce politicienii Puterii se joacă de-aregionalizarea (mai corect spus „reciolanizarea”), iar cei ai Opoziţiei seîntrec în discursuri populiste cu iz de mahala, numărul românilor care iaudrumul străinătăţii pentru un loc de muncă creşte vertiginos. Lipsiţi de oricesperanţă în propria ţară şi disperaţi, la propriu, din cauza lipsei de bani,oamenii taie din pretenţii şi optează adesea pentru joburi sub pregătirea lor, înafara ţării. De la o lună la alta, statisticile firmelor de recrutare a forţeide muncă pentru străinătate consemnează zeci de mii de cereri în plus, unelecompanii înregistrând chiar o dublare a numărului de aplicanţi.

Până de curând ministru interimar la muncă,premierul Boc nu pare deloc îngrijorat de această migraţie masivă, fiind ocupatsă numere periodic, la televizor, câte contracte de muncă au mai înregistratpatronii de frica puşcăriei. În rest, nu ridică un deget pentru a uşura povarafiscală asupra angajatorilor, aceştia din urmă fiind „momiţi” doar cu opromisiune de reducere a CAS undeva în 2012. Şi asta doar dacă se va milostiviFMI-ul şi dacă ţara se va încadra în limitele de deficit bugetar trasate.

Şi totuşi, premierul, dar şi proaspătul ministru almuncii, domnul Lăzăroiu, ar avea nişte motive de îngrijorare în privinţa plecărilormasive ale forţei de muncă în afară. Aceasta întrucât, în acest moment, maimult de jumătate dintre cei care iau calea pribegiei nu sunt muncitorinecalificaţi sau şomeri disperaţi, ci oameni care au un loc de muncă în ţară şicare lasă totul şi pleacă pentru a-şi asigura un trai decent şi un viitor cevamai promiţător. Altfel spus, grosul celor care pleacă să muncească în afară nu-lmai reprezintă căpşunarii, ci angajaţii calificaţi, cei care plătesc taxe şiimpozite la stat şi care nu mai au chef să asculte promisiuni de bunăstare dela guvernanţii prea ocupaţi să se ghiftuiască pe ei înşişi, în timp ce ţararămâne într-o veşnică stare de criză.

Potrivit statisticilorfirmelor de recrutare, numai în luna mai, peste 62.000 de români auaplicat pentru un job în străinătate. Ministrul Sebastian Lăzăroiu, reputatsociolog, poate spune dacă sunt mulţi sau puţini raportat la numărul plecăriloranterioare şi la alţi indicatori. Poate aprecia dacă situaţia migraţiei forţeide muncă devine îngrijorătoare sau cât de repede vor fi simţite efecteleacestui fenomen asupra economiei şi a societăţii, în ansamblu. Însă aşa cum amărturisit la tv chiar domnia sa, toţi specialiştii Ministerului Muncii suntocupaţi în prezent cu tot felul de simulări privind activitatea instituţiilorsubordonate după reorganizarea administrativ-teritorială a ţării şi nu mai autimp de nimic altceva. Nu mai surprinde pe nimeni că priorităţile guvernanţilornu au nimic de-a face cu cele ale electoratului care i-a votat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image