2019-01-24 00:25


Ponta vrea să voteze de acasă

 |  20:44
Răzvan Mateo Mateescu

Fostul premier Victor Ponta miștocărește vesel pe Facebook votul românilor din străinătate punând întrebări aberante despre intențiile Guvernului de a schimba legea electorală sau chicotind la un articol din Deutsche Welle scris de corespondentul Horațiu Pepine care se întreabă de ce contează mai mult voturile din diaspora decât cele din țară. Să vedem și ce răspunsuri s-ar putea da, pentru că și Ponta are, printre altele, aceeași dilemă.

Trecem peste ironiile de la început la adresa Guvernului de tehnocrați și „Tovarășei Gorghiu-Dej”, observând doar că s-a întors lumea cu dosul în sus: socialiștii fac poante cu comuniști.

Și răspunde, doar la două puncte. Prima dată se întreabă omul de PNL și tehnocrații "mor de grija” celor din Diaspora în apropierea alegerilor și de ce nu au făcut nimic până acum. Tocmai de ce ar trebui să moară și PSD de grijă: respectarea dreptului constituțional la vot. Dacă „celor” din țară nu le pasă și nu se duc o sută metri până la o cabină de vot, sunt mulți în străinătate cărora le pasă și fac zeci de kilometri pentru asta. Desigur, liberalii se bucură de o mai mare trecere printre ei, în timp ce PSD moare de supărare, nu de grijă, că nu e prea iubit de diaspora.

Dar distanțele despre care tocmai spuneam mai sus au legătură și cu a doua nedumerire a lui Ponta, o adevărată bomboană de întrebare: „De ce nu se face nimic să facilităm votul și celor din țară (la locale peste jumătate nu au votat)? De ce online doar pentru Diaspora și nu pentru mine care vreau să mă înscriu la vot de acasă? De ce PNL și tehnocrații nu dau doi bani pe voturile celor din țară?” Să lăsăm ultima întrebare, tipică propagandei comuniste, și să încercăm un răspuns pentru primele două. Cetățenii din țară au la dispoziție, în cazul parlamentarelor, căci despre ele vorbim, de secții de vot la tot pasul, oriunde, pe tot teritoriul, trebuie doar să iasă câțiva metri pe stradă. Într-un cuvânt au UNDE vota, dar NU VOR sau nu îi interesează. Cei din străinătate, mulți, nu toți, VOR dar NU AU UNDE. De ce nu își pune întrebarea așa Victor Ponta?

Ironicul numărul 1 al PSD (Doamne, i-a spus vreun prieten, nu dușman, că face glume proaste?)  ne spune că vrea și el să voteze online, de acasă, de aici, din România.

Sigur, legea privind votul electronic a fost în câteva variante, numai PSD nu a avut. Dar a avut altceva: majoritate. Și a amânat și s-a împotrivit și a limitat cât s-a putut forma acestei legi.

Și ca să răspundem și lui Ponta, și lui Horațiu Pepine: indiferent de ce au plecat, românii din străinătate au dreptul la vot, iar statul e obligat să le asigure posibilitatea să voteze. Iar când vorbim despre peste patru milioane de români în putere, cu inițiativă, curajoși, muncitori care trimit miliarde și miliarde de euro acasă, în economia românească, mai mult decât se laudă Ponta că au fost fondurile europene accesate de guvernul său, nu ar trebui să mai existe nicio întrebare. Dar, repet: În România doar dacă nu vrei, nu votezi, dar de putut pot oriunde. Au putut unii să voteze și cât de două ori populația unui sat, pe aici, pe la noi.

Dar Cioloș ar trebui totuși, să facă un amendament la lege, pentru foștii premieri PSD, să poată vota de acasă, din pat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-08-01

TAGURI: premier, victor ponta, guvern, horatiu pepine, vot
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...