2017-01-19 00:12

EDITORIAL


Prima misiune a noului premier

 |  21:00

Despre posibila înlocuire a Guvernului condus de Emil Boc se vorbea încă din penultima lună a anului trecut. Opţiunea iniţială fiind un executiv de tehnocraţi.

Cum nemulţumirea majorităţii populaţiei a atins pragul premergător unor manifestaţii previzibile, de amploare, în primele zile ale apropiatei primăveri, după iarna nu tocmai blândă, soluţia aleasă de liderul principalului partid de guvernământ a deschis prima supapă de detensionare a situaţiei politice interne - instituirea unui nou executiv la Palatul Victoria.

A doua fiind cea a solicitatelor alegeri anticipate. A treia, demisia preşedintelui. Care, aşa cum a punctat întâiul preşedinte postdecembrist al României, Ion Iliescu, poate fi luată în discuţie doar de viitorul for legislativ.

Păstrarea, în noul guvern, a unor miniştri huliţi de demonstranţii din întreaga ţară nu ar facilita detensionarea vieţii politice interne, voinţa majorităţii alegătorilor români fiind aceea a existenţei unui executiv credibil, pentru supervizarea corectă a alegerilor.

Orice explicaţii s-ar găsi acum la impopularitatea Guvernului Boc, acestea nu mai pot fi consemnate decât cu titlu de inventar, pentru erori electorale, al căror preţ va fi vizibil la alegeri.

Fostul executiv a probat opacitate în comunicarea publică. Iar conduita deficitară a unor miniştri a fost taxată prompt de presa atentă la derapajele puterii.

Decizia premierului Boc nu este rodul unui orgoliu politic rănit. Ci un răspuns lucid, tardiv, dar necesar, la amplele proteste derulate în ultimele săptămâni, contra măsurilor de austeritate ale guvernului său. Miza reală a Coaliţiei guvernamentale fiind recâştigarea încrederii alegătorilor.

Prima misiune publică a noului premier? Comunicarea naturală, proactivă cu compatrioţii cărora le va gira existenţa, până la alegeri.

Ne place sau nu, trăim încă într-o societate a monologurilor încrâncenate. Este timpul unui dialog democratic deloc mimat. Cu un moderator inteligent la Palatul Victoria.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-26

TAGURI: premier, palatul victoria, premier, guvern, emil boc, proteste, alegeri anticipateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image