2018-12-16 05:42


Profesioniştii intimidărilor

 |  19:22
P24

Este „cool” să fii puriu şi să faci teren. Tinerii absolvenţi de jurnalism se uită strâmb la cei ca tine, le suflă în ceafă experienţa, nu-i aşa.

Criza economică i-a scos „pe teren” şi pe jurnaliştii „copţi“, experienţa nu-ţi mai asigură, ca altădată, un post de coordonare, la birou. Sigur, ei nu vor sta cu microfoanele în mâini în aşteptarea unei declaraţii. Sapă, discută cu oameni influenţi, află multe. Fenomenul este normal, căci şi clasa politică este în schimbare, iar politicienii care vor veni, cu siguranţă vor fi mai responsabili decât cei actuali. Politicienii „hârşiţi“ simt asta. Mai ales cei care se ştiu cu probleme care ţin de competenţa DNA şi a procurorilor. Faţă de jurnaliştii experimentaţi, aplică tactica intimidării şi a hărţuirii prin instanţe. Judecătorii ar trebui să respingă, scurt, aceste cazuri. Dar în numele democraţiei nu se poate.

Scenariul este următorul: politicianul nu răspunde la solicitări de informaţii în baza legii, nu reacţionează când este prins la înghesuială şi nu cere drept la replică. Pur şi simplu te acţionează în judecată fără să te anunţe. Aşa se poate întâmpla să fii judecat în lipsă. Şi chiar să pierzi, pentru că nu te apără nimeni. Perversitatea acestor „periculoşi“ se vede de la o poştă. O simplă verificare pe portalul instanţelor arată că mulţi politicieni, primari, miniştri actuali sau foşti, directori şi alţii îşi „spală imaginea” prin instanţe. În plus, ei ştiu că ziaristul este un „pârlit” şi nu poate să plătească sumele care „curăţă“ obrazul aleşilor. Că doar nu sunt mulţi din categoria lui Cristoiu, Nistorescu etc. Este mult mai simplu să intimidezi (mulţi sunt specialişti în aceste demersuri), decât să răspunzi la solicitări incriminatorii. Ziaristul nu are timp şi bani să stea prin tribunale să-l dea în judecată pe politicianul care încalcă legea accesului la informaţiile publice. El doar lucrează cu informaţia, iar politicianul ştie acest lucru şi tace. În locul lui, vorbeşte casa de avocatură, plătită de instituţie cu bani grei, chiar dacă nu-i permite legea. Ziaristul trebuie să aibă nervii tari la toată hărţuiala judecătorească sau să se lase de meserie. În fond, asta se doreşte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-27

TAGURI: jurnalist, politician, intimidare, procese
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ATENT
25 Aug 2015

chiar misto si adevarat
Random imageUltimele stiri


loading...