2019-03-23 06:43


Profitorii îngheţului

 |  18:13
P24

E cumplit să te trezeşti dimineaţa şi să constaţi că nu ai gaze la aragaz pentru un ceai cald sau o cafea, pentru prepararea unui mic dejun, care adesea trebuie să-ţi ţină de foame până seara. Cafetiera ţi s-a stricat după ultima pană de curent şi nu ai apucat să cumperi alta. Să mănânci în oraş e SF, căci salariul nu-ţi permite. Nu ai investit în sisteme sofisticate, te-ai consolat cu faptul că duci o viaţă simplă. Te întrebi cu ce ai greşit să duci o viaţă de sclav în propria ta casă, de ce mai plăteşti facturi umflate lunar. Te enervezi. Te calmezi. Te gândeşti la cei care profită de tine, de această situație.

Ultima perioadă, marcată de temperaturi foarte scăzute, a scos la iveală comportamente din cele mai ordinare. Serviciile utilitare au fost dintotdeauna coşmarul românilor, dar parcă niciodată n-a fost ca în anul ăsta.

Despre furnizorul de electricitate, privatizat cu surle şi trâmbiţe, dar care deţine monopolul, s-a scris mult, dar nici o autoritate nu a verificat serios dacă şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Cu sau fără ger, ploaie sau ninsoare, întreruperile de curent sunt la ordinea zilei în toate oraşele ţării. Pagubele oamenilor, la fel. Din punct de vedere legal, sunt normative de recuperare a pagubelor, dar acestea sunt greu de dovedit, iar birocraţia este înspăimântătoare. Aşa că oamenii se consolează. Veşnicul argument al „transformatoarelor vechi” care cedează la un consum mai mare nu mai ţine. Vară sau iarnă, toamnă sau primăvară, orice anotimp este propice pentru o mică, sau mai mare, pană de curent. Facturile, tot mai umflate, nu arată un minim respect faţă de consumator. Ar trebui introdusă o rubrică „de penibilitate”, o reducere cu 1-2 procente a facturii, reducere direct proporţională cu numărul întreruperilor lunare.

La furnizorul de gaze, aceeaşi situaţie. Când îţi este lumea mai dragă, sunt întrerupte. La operatorii de cablu tv sau internet, la fel. Aceştia dau vina pe întreruperile de curent care le afectează aparatele sau instalaţiile.

Despre apa de la robinet nu mai vorbim. O bem cu silă doar în caz de mare necesitate. Despre apa caldă la duşul de dimineaţă, aceasta este o veşnică incertitudine. Dar nu poţi încălzi din lipsa gazelor. Primim minciuni pe tavă la tot pasul. Protecţia Consumatorilor parcă trăieşte pe o insulă. Nu vede, nu aude, nici nu simte. Vrea doar salarii care să-i justifice existenţa. Până când?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: frig, inghet, utilitati, profitori, energie, gaze
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...