2018-11-20 19:50


Război energetic în estul Europei

 |  21:00

Bulgaria a renunţat la proiectul construirii unei noi centrale atomice la Belene în parteneriat cu Rusia. În schimb, a primit o reducere a preţului la gazele naturale venite de la Moscova: începând cu 1 aprilie, Bulgaria nu va mai plăti 600 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, ci 534 de dolari – însă doar până în luna decembrie, ce va fi mai apoi vom vedea. În ciuda acestei veşti bune, Bulgaria are probleme mari.

Guvernele de la Sofia au tot încercat în ultimii ani să transforme Bulgaria într-un nod al comunicaţiilor energetice. Conducta cu gaze naturale ruseşti South Stream trece prin Bulgaria ocolind România, la Belene urma să se construiască o centrală atomică. După ce Ucraina a blocat de câteva ori cursul gazelor ruseşti către Europa occidentală, a devenit clar că vor fi găsite rute alternative. Până de curând, România părea ocolită de aceste proiecte – însă se pare că nu este aşa.

Declaraţiile ministrului Diaconescu privind diferendul cu Bulgaria din Marea Neagră şi-au găsit explicaţia până la urmă: se pare că prin acea zonă trebuie să fie construită conducta cu gaze de la ruşi din proiectul South Stream. Dacă România va duce această chestiune la un tribunal internaţional, atunci proiectul conductei care ne ocoleşte va fi blocat pentru foarte multă vreme.

Foamea de energie este mare şi premierul Boiko Borisov le-a spus ironic ziariştilor că Bulgaria va cumpăra gaze de şist din România. Bulgaria a blocat exploatarea gazelor de şist – în România abia au început manifestaţiile împotriva lor. Războiul energetic este în plină desfăşurare în Europa de Sud-Est. După ce Bulgaria a blocat ani de-a rândul exportul de curent electric din România spre Grecia şi Turcia, se pare că acum începe să îşi piardă poziţia, în ciuda parteneriatului cu Rusia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-03-13

TAGURI: Bulgaria, romania, gaze, energie, razboi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...