2018-12-10 11:33


Referendumul pe Legea Capitalei, prilej de campanie gratuită pentru primarii de sector

 |  17:42
Referendumul pe Legea Capitalei, prilej de campanie gratuită pentru primarii de sector
Nu vă era dor de nişte bannere publicitare de campanie? Denişte mesaje otrăvite care atârnă printre stâlpi? Hai, recunoaşteţi că v-aulipsit, doar au trecut aproape doi ani de când nu ne-am mai delectat cu ele...

Ei bine, stimabilii noştri primari de sectoare, strânşi cuuşade legea iniţiată de Elena Udrea, ne „bucură” iar cu mesajepoliticianiste înşirate prin intersecţii, doar-doar ne-or convinge să mergem lareferendum ca să le asigurăm scaunele în continuare. Şi banii sectorelor pemână. Apare însă o întrebare legitimă: Merită ei această favoare?

Să analizăm la rece. Bucureştenii ştiu că după fiecarecampanie electorală în care candidaţii la primăriile de sector promit marea cusarea, aleşii se ocupă, cu precădere, de atribuirea unor contracte grase cătrefirmele de partid. Nici un contribuabil nu este consultat cu privire la planulde investiţii pe care îl are în vedere primăria. N-am auzit încă de vreoiniţiativă de consultare a populaţiei cu privire la restructurări urbane,îmbunătăţirea condiţiilor de transport în comun, amenajarea unor parcări, reabilitareaclădirilor ce stau să cadă la primul cutremur, soarta maidanezilor sau veşnicamânata situaţie a RADET, subiecte arzătoare şi nerezolvate de 20 de ani. Nu nis-a cerut părerea faţă de actele de banditism oficializat al firmelor angajatede primării să ridice maşinile parcate “ilegal”, când parcări autorizate nuexistă. Cât despre reabilitarea termică a blocurilor, selecţia se face pecriterii strict legate de imaginea primarilor. Sunt alese „pe sprânceană”blocuri de pe bulevardele intens circulate, pentru ca trecătorii să vadăbannerele uriaşe cu numele primarilor care fac pomana reabilitării... gratis,după cum se laudă ei.

„Investiţiile” se limitează, de regulă, la lucruri extrem decostisitoare şi aproape inutile, dar menite să ia ochii fraierilor. Mă refer laminigrădinile botanice cu plante cumpărate la preţuri de zece ori mai maridecât preţul pieţei, amenajate pe trotuare sau prin toate intersecţiilecirculate, dotate cu sisteme de irigaţii şi lumini şi care asigură oprosperitate incredibilă unor firme “de casă” ale primarilor şi plătite dinbanii contribuabililor. Sistemul este gândit abil, ca să stoarcă lunar sumegigantice din bugetele primăriilor. Sunt alese doar plante cu viaţă foartescurtă, ca să poată fi schimbate cel puţin odată pe lună. Cu alţi bani,fireşte.

Lista aşa-ziselor „investiţii” poate fi foarte lungă. Înschimb, cea a lucrurilor cu adevărat utile făcute de primăriile de sector esteextrem de scurtă: câte o piaţă reamenajată, o secţie de spital modernizată sauceva asfalt turnat peste gropile apărute în iarnă. Şi-atunci, e benefic oarepentru comunitate ca edilii locali să dispună în continuare de sute de milioanede euro pe care să-i toace după cum le dictează interesele? Sau ar trebui cabucureştenii să privească spre Occident şi să vadă dacă în vreo capitalăeuropeană există şapte primari cu tot atâtea bugete şistrategii dedezvoltare a oraşului?

Din păcate, referendumul anunţat pentru sfârşitul lunii viitoareeste doar o manifestare electorală (într-o perioadă de “secetă” a campaniilor),fără nici o însemnătate practică pentru cetăţenii chemaţi să-şi dea girulpentru reorganizarea la vârf a administraţiei Capitalei. Şi asta fiindcă cetăţeniinu au cum opta cu “da” sau “nu” asupra unui proiect atât de complex cum estestatutul Capitalei.

Referendumul e o cheltuială electorală inutilă, menită să scoatăpe tarabă doar ”calităţile” individuale ale edililor de sector lipsiţi de şansereale la o candidatură municipală. Banul public va finanţa astfel campaniacelor vizaţi la pierderea ciolanului.

Statutul Capitalei nu se poate rezolva prin referendum, cidoar printr-o consultare minuţioasă a cetăţenilor, a societăţii civile şi adecidenţilor. Situaţia existentă, în care “luxul” bordurilor suprapuse şi a tufişurilortunse artistic se poate învecina, pe celălalt trotuar, cu lipsa canalizării, edeparte de statutul unei capitale europene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PAPA
12 Apr 2011

Este adevarat doamna ca acest referendum este aproape inutil si costisitor dar desfiintarea primariilor de sector si concentrarea intr-o singura mana si anume a celei mai odioase, scarboase si flatulente femei cum este Urdea zis si Kill Penis nu ar fi mai grav ? Nu noi bucurestenii avem datoria sa eliminam asemenea visuri de dictatura la care spera portocalii de azi? Ce sa facem, iar sa o vedem pe flatulenta asta cum risipeste banul public pe oglinjoare si margele sclipitoare?
PAPA
12 Apr 2011

Chiar v-ati hotarat sa luptati pt indepartarea singurei masuri menite sa impiedice abuzul si risipa necontrolata a acestei muieri scandaloase ? Chiar doriti sa o vedeti in toata splendoarea mojiciei ei de care da dovada de cate ori apare undeva (dupa cum poate ca stiti cu flatulentele zgomotoase dupa care rade ca nebuna)cum arunca banul public fara ca cineva sa aiba curajul sa o intrebe macar cum si de ce arunca acesti bani?
Random imageUltimele stiri


loading...