2017-01-24 09:10


Reforma la români

 |  21:00

Ultimele zile au fost mediatic dominate de dezbaterea noii legi a sănătăţii. Supusă dezbaterii publice înainte de Revelion, ca şi cum românii, între Crăciun şi Bobotează, printre sarmale şi piftie, nu ar face altceva decât să citească proiecte de lege. Dezbaterea ulterioară este un nou argument că nu am învăţat mecanismul democraţiei. Fără a o studia, citită în diagonală şi deseori fără a se înţelege sensul unor noţiuni, lumea deja s-a împărţit în două tabere: cei care declară că este coborâtă din cer, expresia perfecţiunii transcedentale care va transforma sistemul de sănătate românesc într-un colţ de rai, şi cei care o declară o operă diavolească şi care va aduce infernul pe pământ. Argumentele, pe care le auzi şi de o parte şi de cealaltă, ar fi comice dacă nu ar fi dramatice. O lege de o asemenea importanţă se transformă în armă politică şi nu într-o agendă publică consensuală.

De fapt, această pseudo-dezbatere este expresia unei democraţii formale într-un stat cu valenţe poliţieneşti din ce în ce mai accentuate. În acest stat se promovează o cultură conflictuală, se încearcă să se construiască pe sentimente negative (frică, invidie, ură) şi, de aceea, orice tentativă de a realiza un obiectiv este sortită eşecului.

Dezbaterea din ultimele zile este un argument privind această afirmaţie. Preşedintele Băsescu, în loc să fie un mediator în divergenţele care au apărut între două personalităţi puternice şi profesionşti, fiecare în domeniul său, mă refer la dr. Raed Arafat şi prof. dr. Cristian Vlădescu, înclină balanţa de o manieră inacceptabilă în favoarea unuia.

Îi cunosc bine pe ambii combatanţi. Raed Arafat este un profesionist de înaltă clasă, care a redactat un proiect, a avut forţa de a-l transpune în viaţă cu eforturi şi cu sacrificii ce nu pot fi cuantificate şi a schimbat un sistem de urgenţă vetust şi, de ce nu, uneori periculos pentru pacienţi. În aceste condiţii, a-l transforma în inamicul public numărul 1, după ce a fost eroul public numărul 1, mi se pare cel puţin ciudat.

Cum, la fel de ciudat, este aducerea, chiar numai pentru două zile, a deputatului zburător numai ca să îi faci în ciudă lui Raed Arafat.

Profesorul Cristian Vlădescu este, în acest moment, unul dintre profesioniştii adevăraţi în sănătate publică, cunoscut şi recunoscut, care îşi bazează întodeauna afirmaţiile pe dovezi.

Este normal ca între două personalităţi puternice să apară divergenţe atunci când fiecare crede în proiectul său şi în argumentele sale. Anormal este ca în loc să mediezi să accentuezi acest conflict.

Si, cum în continuare, se pare că dezbaterea legii este o luptă la baionetă în care combatanţii celor două tabere vor doar sângele duşmanilor şi sunt surzi la argumente, daţi-mi voie să afirm că reforma la români este un circ.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae

Preşedintele Colegiului Medicilor din România


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-18

TAGURI: reforma, romani, sanatatiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


IOAN
16 Ian 2012

Mai nene, lasa-ne cu reforma voastra a incompatibililor, le stiti pe toate, dar nu spui daca ce face Arafat in Smurd si Fundatia pentru Smurd este incompatibilitate. Eu am vazut azi ce face Smurd. Adevaratul Smurd taie usa, aripa, stinge incediul, descarcereaza, spala trotuarul sau strada si vine Arafat cu o salvare dotata sa transporte accidentatii. Spune-ne si noua, cat plateste statul adevaratului Smurd, si cat plateste pentru masina Smurd cu tot ce este in ea.
ROCK
16 Ian 2012

a ajuns penalul asta de aratarestatore editorialist la puterea lui conu alecu,mare ti-e minunea doamne!
REFORMEAZA-TE MATALE
24 Ian 2012

te dai imaculat pe cind maculezi buzunarele altora... furi de la studentii post doc sa-i dai fiicei 80 milioane pe luna... te tii de nspe functii de conducere, pl;atite gras si te dai moralist pe linga muritorii de rind
Random image