2019-01-23 07:25


Religia. Ora de reducere la absurd

 |  17:47
Ionuţ Mureşan

Pentru frumuseţea discuţiei, nu am să recurg la argumentul îndoctrinării pentru a susţine eliminarea orei de religie din şcoli, pentru că asta e cel mai facil de demonstrat. În schimb, am să recurg la metodele logicii, pe care le-am deprins de la însuşi Aristotel – e drept, cu mijlocirea dascălilor mei de la o universitate privată – pentru a demonstra că religia nu are ce căuta în şcoală. Dar condiţia sine qua non este să avem proprietatea cuvintelor şi să ne definim termenii, iar pentru asta trebuie să ne uităm în dicţionar.

Aşadar, în stilul lui Marius Chicoş Rostogan (distinsul pedagog) ne vom întreba prima oară ce este şcoala, iar pe tot parcursul demonstraţiei vom ţine atârnat subiectul religiei, sus, în dreptul privirilor tuturor, spre o mai bună „observaţiune”.

Şcoala este o instiţutie de învăţământ public, unde se predau elementele de bază ale principalelor discipline.

Ca să nu părăsim teritoriul acestei definiţii, suntem obligaţi acum să recurgem la metoda reducerii la absurd (reductio ad absurdum) şi să spunem că religia e o disiplină, chiar mai mult, că se numără printre disciplinele principale.

Dar să vedem ce e aia o disciplină. Disciplina înseamnă, într-un prim înţeles, ordine. Într-un sens secundar, disciplina înseamnă ramură a unei ştiinţe.

Ca să nu trecem graniţele acestei din urmă definiţii, priviţi religia: acum trebuie să recurgem la reducitio ad absurdum (pentru a doua oară!) şi să spunem că religia (ca disciplină) este o ramură a unei ştiinţe.

Dar ce este ştiinţa (a cărei ramură este, acum, religia)? Ştiinţa este un tip de cunoaştere sigură şi raţională în legătură cu natura lucrurilor şi a condiţiilor lor de existenţă în forma unui corp de adevăruri despre un obiect propriu.

Pentru a nu excede teritoriului acestei definiţii, reducem la aburd a treia oară şi afirmăm răspicat că religia este sigură şi raţională! Că este în legatură cu natura lui Dumnezeu şi a condiţiilor Lui de manifestare, în forma unui corp de adevăruri (Biblia) despre un obiect propriu (tot Dumnezeu).

Nu mă faceţi să recurg a patra oară la reducerea la absurd.

Încercăm altfel: căutăm o altă definiţie a ştiinţei (a cărei ramură suntem siliţi a considera că este religia). Ştiinţa mai poate fi un ansamblu de cunoştinţe despre un obiect dat sau distinct (natură, societate, gândire etc.) dobândite prin descoperirea legilor obiective ale fenomenelor şi explicarea lor. Oricum am întoarce-o, pentru a continua trebuie să recurgem la reducerea la absurd.

Dar ce este reducerea la absurd? Este dovedirea adevărului unei teze prin demonstrarea faptului că acceptarea tezei contradictorii duce la consecinţe absurde. Ceea ce am făcut până acum de trei ori, pentru a vă demonstra că religia nu este o disciplină, nu are nimic raţional, nu este o ştiinţă, recte nu are ce căuta în şcoală. Pentru că religia intră în conflict cu orice domeniu al cunoaşterii umane predat în şcoli, îşi are locul în alte edificii: doar investim sute de milioane de euro într-unul dedicat acestui scop, lângă Casa Poporului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-26

TAGURI: ora, religie, scoala, stiinta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PUIU
27 Mai 2015

Istoria este stiinta? Poate fi dovedita stiintific? Experienta celor 45de ani de comunism cu o istorie schimonosita conform intereselor politice ne dovedeste ca nu. Literatura este o stiinta? Poate cineva sa demonstreze stiintific ce gandeau Eminescu, Bacovia, Stanescu atunci cand compuneau poezii? Ma indoiesc. Dar ele fac parte din realitatile acestui popor si ale fiecarui popor in parte si ele trebuie sa fie cunoscute de catre cetatenii fiecarui stat in parte. La fel si religia. Impiedicarea promovarii acestor realitati inseamna ingradire. Dar democratia nu e pentru toti. "Vrem egalitate dar nu pentru catei!"
CROCODILUL FLAMAND
27 Mai 2015

DACA SCOALA SE OCUPA DE RELIGIE....ATUNCI BISERICILE CU CE SE MAI OCUPA????????DEVIN CLUBURI DE BILIARD SI PACANELE...EXACT CA LA RESITA???...SI CUM RAMANE CU PATRIARHUL ALA PORECLIT"VOTATI PONTA"???DEVINE AGENT ELECTORAL LA SATANISTII CU TABLOURILE IN CIMITIR???NU CUMVA TOTUL A DEVENIT O MARE HARABABURA CA SA NE DERUTEZE COMPLET DE LA REALITATEA MEGA-JAFULUI DE 25DE ANI
AUTORUL
27 Mai 2015

Istoria este stiinta: in spatele ei stau arheologia, paleontologia, etc (ramuri ale stiintei). Literatura e arta: proza sau poezia sunt modalitati de exprimare ale eu-lui creator. La fel sta treaba cu muzica, pictura sau sculpura. Acum, cine e mai potrivit pentru a preda religie (care nu e nici stiinta, nici arta)? Un profesor de religie sau un preot cu un seminar teologic terminat plusi cativa ani de facultate?
PUIU
29 Mai 2015

Daca ati avea un minim nivel de cultura generala ati sti ca religia si biserica inseamna arta si cultura. Dati un search si aflati cine au fost mitropolitul Dosoftei diaconul Coresi sau Antim Ivireanul si Andrei Saguna. Un popor care nu-si cunoaste istoria nu are viitor. Numai ca unii sunt doar ticalosi, nu inculti. PĂCAT!!!!
Random imageUltimele stiri

loading...