2017-01-16 12:54

EDITORIAL


Revoluţia minţii

 |  17:46

Nici unadintre problemele care au provocat criza financiară din 2008 nu au fost rezolvate, iar sistemul financiar mondial este mai vulnerabil astăzi decât a fost vreodată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.E un fapt pe care nimeni nu îl mai poate nega şi este clar că normele obişnuite nu se mai aplică. Economiştii au reptat toate greşelile vechi şi acum se confruntă cu efecte la fel de vechi. Mulţi dintre ei, după cum remarca un avizat în ale economiei, au dat un sfat prost bazat mai mult pe ego şi afiliere politică, decât pe analiză. Din acest punct de vedere avem de-a face cu un eşec moral, precum şi un eşec intelectual.

Deci, ce se întâmplă acum? Factorii de decizie au folosit aproape toată muniţia din dotare. O recunoaşte unul dintre presonajele cheie de pe scena finanţelor mondiale. La trei ani de la prăbuşirea Lehman rezolvarea problemelor economiei globale s-a dovedit un soi de mit al lui Sisif. S-a încercat aproape totul, un mix în trepte de stimulare, împrumuturi, austeritate, impozitare. Investitorii şi-au pierdut răbdarea, solvabilitatea băncilor este pusă sub semnul întrebării, ratele dobânzilor sunt deja la cele mai scăzute niveluri din istorie şi ţările care în 2008 păreau că stau pe finanţe publice sănătoase au ajuns în 2011 la deficite bugetare mari. Spre deosebire de 2008, nu mai există unanimitate pentru politici care să stimuleze cererea şi pentru recapitalizarea băncilor şubrede.  Este greu de crezut că marii jucători globali vor reuşi să uimească cu un plan credibil pentru ocuparea forţei de muncă şi pentru creşterea economiilor.

Şi atunci? Să vină haosul, dar să vină şi trezirea. Poate că ar trebui să ne scoatem din gândire tiparele moştenite din secolul  19 pentru a putea răspunde nevoilor actuale şi altfel decât prin corectare sistemică cu ajutorul conflictelor. Ritmurile tendinţelor ciclice nu apar din senin: ele au o perioadă de naştere, funcţionare şi criză. Cunoaşterea şi înţelegerea sunt primii paşi...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-11-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TALIDA COVACI
25 Sep 2011

Doamna, cum ramine cu aco rdul? Nu de alta, dar ia uite si matale cum incepi textul: "Nici una dintre problemele... nu AU fost rezolvate", Rusinicaaa.. .

Adauga un comentariu

Random image