2017-01-18 01:32

EDITORIAL


Serbia, cel mai bun prieten al României?

 |  21:00

Zicala „România are doi prieteni: Serbia şi Marea Neagră” nu este chiar atât de adevărată pe cât se crede în general. Pe de-o parte se bazează pe credinţa că nu au existat conflicte între români şi sârbi. Doar că multă vreme în istorie nu au prea existat condiţii pentru un astfel de conflict - Serbia a fost paşalâc turcesc. Mai puţin cunoscută este situaţia de la Timişoara din anii 1918-1919, când a fost nevoie de un cordon de pacificatori francezi pentru a împiedica un război între sârbi şi români.

Dacă ne uităm în istorie vedem destule motive pentru care sârbii ar trebui să ne fie datori, cel puţin simbolic. Pe tot parcursul Evului Mediu, sârbii au găsit un refugiu în ţările române, au găsit aici sprijin pentru păstrarea credinţei ortodoxe. În secolul al XIX-lea românii au sprijinit lupta pentru independenţă a sârbilor. În al Doilea Război Mondial, România a refuzat oferta de a participa alături de Germania nazistă la invazia Serbiei - deşi au existat propuneri de anexare a regiunii de la sud de Dunăre locuită de români, Valea Timocului.

Acum mai multe state din UE reproşează României faptul că a blocat decizia privind candidatura Serbiei. Nu am nici o îndoială că Serbia va deveni membră a Uniunii Europene. Însă situaţia românilor din Valea Timocului este dezastruoasă. Există două biserici în care se slujeşte în limba română - nici o şcoală, nici un ziar şi nici un post de radio sau televiziune în limba română. De douăzeci de ani România cere Serbiei să respecte câteva standarde minime pentru protejarea drepturilor minorităţii române. Este vorba de un număr oficial de peste 60.000 de etnici români, în realitate mult mai mulţi. Belgradul şterge identitatea acestor români cu buretele şi îi numeşte vlahi. Nu aş spune că asta face din Serbia cel mai bun prieten al României.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639557-01-21

TAGURI: serbia, romania, ue, prieteni, sarbiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARKOS
01 Mar 2012

Amice cui ii pasa de ce s pui TU cand ai 72 de vizu alizari in 10 ore ( pana acum ) ? Nu esti constien t ca mai bine ai scrie la avizierul blocului ?
ION ILIESCU
01 Mar 2012

MAI DRAGA...are dreptate George Damian...Cand fuge au romanii pe Dunare in t impul lui Ceausescu,grani cerii sarbi ii arestau pe romani , ii tineau in la gar la VRSET sau la POZAR EVAC si ii dadeau inapoi ...Si ce pateau romanii i n puscariile din Resita s i Timisoara....Asa priete ni...
RADU
03 Mar 2012

Aveţi dreptate, domnule Damian! Din păcate, put erea din România este vi novată, pentru că e la ă şi nu merge până l a capăt în susţinerea românilor din Serbia. No i nu trebuia să renunţ m acum, trebuia să avem coloană vertebrală, pe ntru că am fi fost mult mai respectaţi. Oricum, de sârbi nu avem nevoie .
MARIA
03 Mar 2012

Trebuie sa ne trezim din amorteala.Pina cind isi vor bate joc de noi toti .... vecini' ? R oamni de pe vale a Tim ocului nu au dreptul n ici la INMORMINTARE sa vorbesca limba Roamana . Unde ne sint drep urile? Este surprinsa U E ? de ce nu verifica s a vada adevarul si dupa acea sa ne traga la raspundere. cine si ntem sa ne calce toti in piciore , ajunge , pina aici , am indurat prea multe....
EUGEN
03 Mar 2012

Sustin actiunea lui Base. Acum se vede ca facem pa rte din Europa.

Adauga un comentariu

Random image