2017-01-24 11:10


Sfaturi pentru noii miniştri: în primul rând rupeţi lanţurile!

 |  21:00

Unul dintre episoadele excepţionale ale Evului Mediu, prin fervoare şi idealism, a fost Cruciada Copiilor, un moment în care imaginarul a luat locul realităţii, iar copii au încercat recuperarea spirituală pe care adulţii nu o reuşiseră.

Credinţa că tinerii, neprihăniţi şi moralmente mai curaţi decât adulţii, pot, printr-o relaţie mai pură cu divinitatea, împlini mai eficace aspiraţiile marilor comunităţi nu s-a stins încă. Zilele trecute această mitologie s-a întrupat într-un nou guvern chiar în România.

Mihai Răzvan Ungureanu, Lucian Bode, Bogdan Drăgoi, Şerban Mustea şamd sunt rodul unei strategii prin care marele actor politic a încercat să ofere imaginarului colectiv românesc o nouă direcţie, o speranţă.

Este foarte posibil să avem de-a face cu un eşec în cazul în care aceşti tineri vor ceda tentaţiilor puterii sau, mult mai grav,  presiunilor partidului (există chiar un caz emblematic în acest sens). Poate fi un eşec dacă se vor lăsa manipulaţi de aparatul pe care trebuie să-l conducă sau dacă nu vor avea curajul să înfrunte atacurile sistematice la care vor fi supuşi.

Dar poate fi un succes răsunător dacă cei mai tineri miniştri vor rupe legăturile vinovate dintre instituţii şi partid, dacă îşi vor centra eforturile către obiectivele instituţionale şi nu către cele politico-electorale. Va fi un succes dacă îşi vor structura activitatea în jurul predicatului a face şi nu în sfera lui a fi.

Aşa cum adversarul numărul 1 al actualului Guvern, Victor Ponta, l-a criticat prin ridicarea ştachetei şi sublinierea exigenţelor pe care le are de îndeplinit, trebuie spus de la debutul acestei noi guvernări că succesul ei se bazează pe ruperea lanţurilor.

Prin urmare, oameni buni: Rupeţi lanţurile!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

TAGURI: Cruciada copiilor, guvern, Ministri, Mihai Razvan Ungureanu, victor pontaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


0VIDIUSTOENESCU
14 Feb 2012

De acord,dar teoretic,pentru ca in practica nimic nu va trece de gusterii gulerati din politica si care voteaza in parlament.Este ultima suta de metri a actualilor parlamentari cind mai pot trage foloase de pe urma guvernarii si a intelegerilor interpartinice cu care sintem obisnuiti.Mai este o problema ce atirna din start greu de gitul prea tinerilor ministri si anume apartenenta la familii bogate ,existind suspiciunea, de cele mai multe ori confirmata in cei 22 ani de democratie romaneasca ca parintii au contribuit financiar pentru odraslele lor.Este in logica politichiei romanesti,mai ales ca unii chiar nu sau distins prin cine stie ce studii stralucite sau rezultate in afaceri private.Sincer m-asi bucura ca unii sa reuseasca sa scape de jugul partinic si sa-si faca meseria pe domeniul respectiv,dar din pacate in opinia mea asta se va intimpla doar daca se va schimba clasa politica actuala sau macar o mare parte din ea.Sigur noi ca alegatori avem un cuvint greu de spus dar din pacate nu noi ii propunem pe liste,accederea lor acolo facindu-se pe alte criterii la care numai partidele au acces.
Random image