2018-12-15 18:14


Sirtaki şi-un gin tonic

 |  19:42
Eduard Ivaşcu

„Grexit” sau „Brexit”? Aceasta este întebarea care macină Uniunea Europeană în aceste zile. Politicieni, bancheri, oameni de afaceri, cu toţii se întreabă ce va urma mai întâi: ieşirea forţată a Greciei falimentare din clubul select al zonei euro, sau ieşirea de bună voie a Marii Britanii dintr-o Uniune în care a fost mai mereu un membru aparte. Sigur, nu este obligatoriu să se întâmple nici unul dintre aceste evenimente însă, deocamdată, Atena şi Londra par ferm înscrise pe un curs de coliziune cu Bruxelles-ul.

După luni întregi pierdute în negocieri sterile cu FMI şi UE, grecii sunt foarte aproape să îşi trăiască cel mai negru coşmar. Şi asta pentru că a venit ora scadenţei! Pe 11 mai, miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro se întâlnesc din nou pentru a încerca să găsească o soluţie de urgenţă care să evite „tragedia” greacă. Oricare va fi rezultatul discuţiilor, pe 12 mai Atena trebuie să achite 775 milioane de euro către FMI. Dacă nu va reuşi, statul grec va aluneca cu o viteză ameţitoare pe toboganul insolvenţei, urmarea fiind falimentul şi, în cele din urmă, excluderea din zona euro. Dacă totuşi, printr-o minune, Grecia va reuşi să se înţeleagă cu creditorii pe un pachet de refome, va urma un nou „bailout”, adică alte zeci de miliarde de euro pe care statele europene vor trebui să le arunce în „malaxorul” care a înghiţit deja aproape 300 de miliarde de euro. Şansele ca aceşti bani să fie vreodată returnaţi de către greci tind spre zero, lucru evident pentru oricine nu mai crede în poveşti.

Dacă Atena este în corzi din cauza situaţiei economice, Londra îşi dă cu stângul în dreptul din motive strict politice. Englezii stau foarte bine economic, în contextul european, însă o situaţie politică foarte complexă, care stimulează populismul agresiv şi anumite tendinţe izolaţioniste, poate duce la efecte catastrofale. Alegerile care au loc joi sunt probabil cele mai tensionate şi imprevizibile de după cel de-al Doilea Război Mondial, cele două mari partide, Conservatorii şi Laburiştii, fiind la perfectă egalitate înaintea votului.

Această situaţie unică poate duce la un blocaj în Parlament, iar în cadrul unei eventuale coaliţii,  rolul unor partide nefrecventabile, precum antieuropeanul UKIP sau partidul naţionaliştilor scoţieni (SNP), ar deveni decisiv. Primul dintre ele, condus de celebrul europarlamentar Nigel Farage, susţine ieşirea din UE şi limitarea drastică a imigraţiei. Cel de-al doilea, SNP, vrea repunerea urgentă pe tapet a chestiunii independenţei Scoţiei.

Cu asemenea alternative la orizont, nu e de mirare că cea mai mare bancă britanică, HSBC, a anunţat recent că se gândeşte serios să îşi mute sediul central într-o altă ţară, neapărat membră EU.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-10

TAGURI: sirtaki, gin, tonic, grexit, brexit, grecia, atena, londra, britanie, fmi, ue, euro
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...